Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 14 apr 2008 - Anul XIII, nr. 88 (3769)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MUNGIU-PIPPIDI

Alina MUNGIU-PIPPIDI


Sfinţii de la FNI

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ioana Maria Vlas părea o sfântă lunea trecută, când a fost eliberată din arest preventiv de către un complet al Curţii de Apel Bucureşti. Ea a explicat că nu s-a luptat pentru ea însăşi, ci pentru adevăr, şi ce rol a jucat Dumnezeu în toată această poveste. Mai bine zis, doar în partea pozitivă, cu eliberarea ei, pentru că la partea dinainte nu credem să fi fost implicat. Dna Vlas i-a transmis urări de bine lui Sorin Ovidiu Vîntu, care în schimb a fost amendat cu 5.000 de RON pentru neprezentarea la audieri în dosarul FNI, dar nu a omis să o felicite pe dna Vlas, probabil de pe patul de suferinţă, că din motive de boală nu a venit la Curte. Dl. Vîntu a fost citat ca martor de trei ori, şi magistraţii au hotărât să-l citeze din nou, cu mandat de aducere, pentru termenul din 21 aprilie.
Magistraţii au mai dispus şi amendarea, cu 1.000 RON, a organelor judiciare care nu au îndeplinit mandatul de aducere cu alt martor citat în procesul FNI. Nu mai rămâne, într-adevăr, justiţiei noastre decât să îşi dea singură amenzi pentru neputinţa de a salva nu doar economiile oamenilor, dar şi bruma de pretenţie că trăim într-un stat de drept. Nu fac o vină instanţei că a eliberat-o pe dna Vlas. E penibil să ţii pe oricine cinci ani după gratii fără o sentinţă definitivă, mai ales la infracţiuni care nu au pedepse prea mari. Cu atâtea casări şi recursuri, cineva arestat preventiv poate ajunge să stea mai mult după gratii decât dacă ar lua o condamnare. Deşi în octombrie 2005, Tribunalul Bucureşti a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la 13 ani închisoare. La noi însă, prima decizie, de tribunal, care adesea e justă, nu rezistă în procesele cu miză mare de influenţă şi bani. Se topeşte pe parcurs. Tribunalul a mai decis atunci ca aproape 130.000 de români să fie despăgubiţi pentru pierderile suferite de prăbuşirea Fondului, între alţii şi de CEC, care dăduse credibilitate întregului fond prin asocierea cu el. Alte 11 persoane au primit aproape 100 de ani de închisoare, pentru prăbuşirea FNI, în cap cu directorul Nicolae Popa, 24 de ani de închisoare, dar care a dispărut din ţară imediat după prăbuşirea FNI.

Există o logică perversă la noi, care spune aşa. Dacă Adrian Năstase poate să aducă gresie din Tibet fără taxe vamale şi fără consecinţe legale, oricine are dreptul să treacă prin vamă orice. Dacă cei mai mari şmenari scapă, pentru că sunt abili, să deschidem porţile închisorilor să dăm drumul şi la ăia mai mici. Raţionamentul poate părea moral, dar e absurd. Dacă statul nostru nu e destul de tare să se lupte cu cei mai mari, dacă procurorii DNA iarăşi s-au dus săptămâna asta la Bogdan Olteanu să ceară voie să-l ancheteze din nou pe Năstase, că aşa a decis o curte superioară din Bucureşti (Dumnezeu să vă ferească de instanţa asta), asta nu înseamnă că justiţia nu trebuie să înceapă de undeva, că statul nu trebuie întâi consolidat pe condamnările unor hoţi mai mici înainte să se ajungă la capacitatea de a se lupta cu cei mari. Istoric, aşa s-au petrecut lucrurile şi în alte ţări. Nu sună prea just, dar aşa e, consolidarea unui stat care să fie autonom faţă de grupurile de interese cere foarte mult timp, şi atingerea unui anumit echilibru de putere între grupuri în competiţie. Şi nu scrie nicăieri că se realizează vreodată. Puţine state din lume, doar cele din Europa, fostul Commonwealth britanic şi Japonia au ajuns la autonomie deplină. Restul sunt, mai mult sau mai puţin, într-un fel de regim de „proprietate privată” pe care economiştii îl numesc „captura statului”.

Prin comparaţie cu dl Voiculescu, care a discreditat frumosul nume de Felix pe vecie, sau cu Dinu Patriciu, care a vândut rafinăria luată de la statul nostru printr-o privatizare foarte trâmbiţată, ca s-o dea unui stat mai puţin democratic şi neeuropean, dl. Vîntu, patronul Realităţii TV face figură de boier. Lumea a uitat interviurile lui, în care dădea amănunte cum şi-a construit imperiul financiar pe foşti securişti, oameni de valoare care nu trebuie pierduţi. El sponsorizează din greu şi foarte costisitoarea competiţie „Zece pentru România” prin care îşi face clienţi în toate mediile: politicieni, avocaţi, ziarişti. Puţini au curajul să-l refuze şi mulţi acceptă pasiv că acest domn a ajuns să fie cel care stabileşte care sunt elitele României. Are reputaţia favorabilă că nu se amestecă în emisiunile postului Realitatea TV. Faţă de dl. Voiculescu, care şterge pe jos cu Mircea Badea pe acolo, e într-adevăr mai bine.

FNI a dat lovitura mortală guvernului CDR condus de Mugur Isărescu în anul 2000, şi a discreditat pe vecie organismele de reglementare ale statului. De puţin nu ajuns România cu Albania cu acea ocazie. Pe partea statului român, nimeni nu a avut consecinţe serioase de suferit. Un membru al comisiei parlamentare de supervizare, Varujan Vosganian, este azi ministrul finanţelor. Dl Vîntu nu face bine că nu se duce a tribunal, dar nici dacă s-ar duce nu i s-ar întâmpla mare lucru. Mare parte din dosar priveşte încălcările unor reglementări, care nu reprezintă fapte penale. Insuficienţa Codului penal comunist, pe care îl tot cârpim fără să reuşim să propunem unul nou, s-a văzut din plin. Legislatorii comunişti nu aveau, în economia planificată, nici măcar puterea de a-şi imagina ce poate face unul ca Vîntu odată ce scapă la libertate ca să prevadă acele infracţiuni.

Faptul că aceşti şmenari au mari şanse să scape de justiţie îi face însă extrem de obraznici. Pe picior de libertate, dna Vlas ne-a mai declarat că a fost o proastă, dar mai bine proastă decât hoaţă. Fiind singura din lot care s-a ales cu cinci ani de puşcărie, aş zice că a fost într-adevăr o hoaţă proastă. Şi devine atunci inexplicabil de ce ne mai dă şi lecţii în nenumărate interviuri publicate de ziare de mare tiraj.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfinţii de la FNI.
 Vizualizări articol: 2878 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 4 voturi
Sfinţii de la FNI3.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei