Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 4 apr 2008 - Anul XIII, nr. 80 (3761)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Gaiţele geostrategice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Republica Moldova este un stat de câteva milioane de locuitori, undeva pe la Marea Neagră, supus de secole invaziilor şi influenţei ruseşti. Moldovenii dau semne disperate că vor să adere la NATO. În ianuarie 2008, 77% dintre moldoveni au votat prin referendum aderarea la NATO. Parlamentul moldovean a votat chiar în unanimitate o rezoluţie privind aderarea. Preşedintele moldovean şi opoziţia moldoveană nu se înţeleg asupra nici unei teme, cu excepţia dorinţei de a intra în NATO. În Republica Moldova există o regiune separatistă susţinută de Rusia, obiect de şantaj privind evoluţia tării. De disperaţi ce sunt să intre în NATO, moldovenii au trimis trupe în Irak şi au promis 500 de militari şi pentru Afganistan, ceea ce reprezintă foarte mult comparativ cu forţa militară a ţării. Cam atât de disperaţi sunt moldovenii să intre în NATO. Dar este o problemă: nu vrea Rusia. Acum vă întreb pe dumneavoastră, stimaţi cititori: sunteţi de acord ca Republica Moldova să intre în NATO?

Evident, v-am păcălit un pic. Nu am vorbit nici un moment de Republica Moldova. Din păcate pentru ei, moldovenii adevăraţi de peste Prut sunt conduşi de un comunist care habar nu are unde vrea să-şi ducă ţara. De fapt, trebuie doar să înlocuieşti Republica Moldova cu Georgia în scenariul de mai sus. Toate celelalte detalii sunt adevărate. Cam asta fac georgienii pentru a se occidentaliza şi a scăpa de spectrul rus. Însă am vrut să fac un exerciţiu de empatie. Sunt sigur că am vrea cu toţii să-i scoatem pe moldoveni de sub influenta Rusiei şi să-i aducem în NATO, dacă măcar ar dori şi ei acest lucru. Cu georgienii pare a fi altfel. În aceste zile ne exersăm cu aplomb curvăsăria geopolitică, pe seama celor disperaţi să intre în club.

Aduceţi-vă aminte de momentul 1997. Atunci noi eram cei disperaţi să intrăm în NATO. Se strângeau la Pro-TV camioane cu cărţi poştale pro-NATO. Preşedintele Bill Clinton era primit în Piaţa Universităţii ca un erou, deşi tocmai ne lăsase pe afara acelei extinderi. Cum ar fi fost să vină unii care se dau analişti docţi şi să spună: România nu are voie în NATO, pentru că nu trebuie să riscăm să supărăm Rusia?

Sunt uimit auzind analişti şi politicieni români spunând asta despre presupusa decizie de la Bucureşti. Îşi iau un aer fonfăitor şi dau cu analiza în baltă: Rusia trebuie menajată, nu trebuie să-i lezăm sensibilităţile, Georgia şi Ucraina reprezintă zone de interes strategic pentru Moscova. Şi ce dacă? Uităm că şi România reprezintă până mai ieri zonă de interes strategic pentru Moscova?

Nu e de mirare că Europa s-a împărţit din nou în două. Occidentalii vor să menajeze Rusia. Ţările din Est susţin deschiderea uşii pentru Georgia şi Ucraina (la Bucureşti se discută nu despre primirea acestor două ţări, ci despre intrarea într-un parteneriat, care ar reprezenta doar un pas spre aderare). Poate că de la Paris sau Berlin, Rusia pare departe şi trebuie menajată cu orice preţ. Însă, de la Bucureşti şi Varşovia, acest preţ e prea mare. Europenii din Est cred că e mai importantă salvarea unor popoare decât sensibilitatea Rusiei. Şi nu o fac din servislism faţă de americani, cum încearcă să vă convingă falşii morali de la televizor. Poziţia est-europenilor este una morală. E o datorie elementară, după ce ei înşişi au fost salvaţi acum câţiva ani. Dacă s-ar fi aplicat logica defectă pro-Rusia, România, Polonia, Cehia, Ungaria nu ar fi fost nici ele primite în NATO. Rusia s-a opus mereu la orice extindere. Asta e treaba Rusiei. Nu pot să înţeleg în ruptul capului cum o majoritate de analişti români predică poziţia pro-rusă, condamnând un popor mic şi disperat ca georgienii să stea sub talpa Moscovei. Refuz să cred că fac asta doar pentru că Băsescu a spus invers. Ar fi prea greţos până şi pentru ei. Pur şi simplu cred că uităm prea repede pe lângă ce am trecut. Dacă era după Moscova, eram şi noi încă în zona gri, nu în NATO şi UE. Dar e un fel de deliciu stupid pe care îl trăiesc băieţii veseli de la televizor. Deliciu de gaiţă geopolitică: suntem înăuntru, la adăpost, ne dăm deştepţi peste gard şi le scuipăm seminţe în cap amărâţilor de georgieni şi ucraineni rămaşi pe afară.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gaiţele geostrategice.
 Vizualizări articol: 3029 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Gaiţele geostrategice5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Analiza trimis de
( 4 apr 2008, 18:48:22
"am vrut sa fac un exercitiu de empatie"

empatie: interpretarea eului altora dupa propriul nostru eu. Ce legatura o avea eul autorului articolului cu cel a unei tari (daca o fi exist�nd asa ceva)? Aceiasi legatura care exista �ntre coada vacii si stampila primariei.
2.   Analiza despre ...nimic trimis de
( 4 apr 2008, 19:27:26
Ce mare smecherie e sa aderi la OTAN ?Chiar daca georgienii ar adera chiar acum, vor schimba doar "talpa", conform exprimarii autorului. Cu ce este mai breaza azi SUA fata de Rusia? Reichul de 1000 de ani visat de Hitler seamana izbitor de mult cu SUA de azi si doar prostii mai pun botul la "bunele intentii " americane.Sunt curios cit le va mai merge....
3.   Prost de bubui trimis de
( 4 apr 2008, 23:04:46
Ba da prost esti. Nu mai plange pentru dusmani. Trupele moldovene sunt platite de americani. Prostule. Nu e Munca voluntara e contracost. Romania isi suporta cheltuielile. rusofon Imputit

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei