Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 7 mar 2008 - Anul XIII, nr. 56 (3737)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Cine ne scapă de baroni: publicul sau partidele?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Alegerea directă a preşedinţilor Consiliilor Judeţene a trecut prin Parlament aproape fără dezbateri publice serioase. Schimbarea are un potenţial transformator chiar mai mare decât legea din care face parte (votul mixt pentru Parlament).

Alegerea directă (şi uninominală, automat) a preşedinţilor CJ aduce un nou nivel de legitimitate populară, exact în locul în care se acumulează şi resursele publice locale. Până acum preşedintele CJ era votat de consilierii aleşi pe liste de partid, din rândurile lor. De obicei, era cel mai influent şi mai capabil să organizeze alianţe locale. Postul a căpătat substanţă odată cu autonomia locală, când redistribuirea fondurilor între localităţi stătea în pixul său, vorba lui Nicolae Mischie. După ce i-am dat puterea, acum trecem la alegerea directă. E o ilustrare foarte bună a teoriei care spune că într-o democraţie puterea şi legitimitatea tind să urmeze resursele.

Ideea a fost criticată până acum pentru că ar permite legitimarea baronilor locali. Odată aleşi de populaţie, nimic nu îi va urni de pe scaune, spune acest argument. Eu cred că este o perspectivă falsă. Trebuie să ne raportăm la două întrebări: (1) Cum apar baronii locali? şi (2) Cum scăpăm de ei?

Evident, în situaţia de până acum partidele nasc baronii şi ele ar putea scăpa de ele. Baronii au fost capabili să reziste prin cumpărarea de alianţe şi prin intimidarea adversarilor. Nu publicul a produs baronii, ci partidele care le-au permis să abuzeze deresursele publice. Poate că există pericolul ca publicul să voteze manelişti, fotbalişti şi figuri groteşti precum Becali (deşi e doar o suspiciune), dar dacă îi comparăm cu Mischie şi Oprişan nu e mare diferenţă.

Ajung astfel la a doua întrebare: cum scăpăm de baroni? Şefii de partide de la Bucureşti încearcă să ne sperie, spunând că dacă baronii vor fi mai greu de controlat de la centru nu îi mai deşurubează nimeni din post. Dar credibilitatea partidelor este zero în acest punct. Nici unul dintre partide nu a făcut ceva concret împotriva baronilor şi nici nu au interes să facă câtă vreme aceştia sunt populari. Mai mult chiar, pentru a se menţine în post baronii trebuie să manipuleze filialele locale ale partidelor, care, deşi se laudă cu zeci de mii de membri, funcţionează de fapt ca nişte cluburi închise, cu câteva zeci de persoane, majoritatea depinzând chiar de baroni pentru funcţii sau afaceri.

De cealaltă parte, publicul poate fi manipulat sau cumpărat cu pomeni electorale. E aproape sigur că alde Oprişan sau Căncescu vor fi aleşi uninominal. Însă pe termen mediu şi lung ei vor trebui să producă bunuri publice (infrastructură în primul rând) pentru a mai fi aleşi. Astfel, costul menţinerii lor în funcţie creşte: nu mai trebuie să cumpere doar câteva zeci de membri de partid, ci trebuie chiar să satisfacă nevoile unor comunităţi. Dacă vor abuza de funcţie, vor apărea competitori care vor sensibiliza publicul la aceste abuzuri. Oricum, mai degrabă te scapă votul popular de un mic dictator local decât un partid care depinde de el. Eu zic că publicul e mai capabil să elimine treptat baronii decât partidele care nu au făcut nimic până acum. Din acest punct de vedere, alegerea uninominală a preşedinţilor CJ este de salutat şi va întări democraţia românească.

O problemă există însă în modul în care s-a făcut această schimbare. Legea schimbă doar modul de alegere a preşedintelui CJ, nu şi a consilierilor judeţeni. Astfel, vom avea un preşedinte ales direct şi consilii alese pe liste. Adică exact situaţia existentă acum cu primarii şi consiliile locale. Cazul Băsescu versus Consiliul General pe vremea guvernului Năstase arată că alegerea diferită poate duce la conflicte majore şi la blocaje instituţionale. Nu este exclus să avem unele judeţe blocate în urma unui asemenea conflict. Deşi comparaţia cu primarii arată că astfel de conflicte sunt mai degrabă excepţia decât regula. Dar logic ar fi fost nu să trecem o asemenea schimbare majoră printr-un articol la legea despre alegerea Parlamentului, ci să asistăm la o reformă serioasă în sensul regionalizării, cu schimbarea coerentă a modului în care funcţionează democraţia locală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cine ne scapă de baroni: publicul sau partidele?.
 Vizualizări articol: 2761 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cine ne scapă de baroni: publicul sau partidele?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Boierii trimis de
( 7 mar 2008, 12:56:23
Pe vremea cand titlul nobiliar de baron era detinut, prin anumite prerogative, respectate cu mare strictete, de anumite persoane, baronii feudali aveau un stapan; la randul lor ei erau vasali; termenul, peiorativ sau cel putin hilar, bizar etc., acordat unor persoane contemporane, cu functii inalte, este neadecvat; exista, acum, posibilitatea ca in urma alegerilor uninominale sa nu mai fie la moda titlul de baron, care poate fi inlocuit cu un termen local, respectiv boier, mare boier; vom vedea !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui cu ciuperci în crustă 4 porţii - 70 minute 1 pui potrivit1 lingură făină2 linguri unt1 lingură ulei2 cepe250g ciuperci50ml vin alb100ml smântână1 lingură pătrunjel verde1 lămâie1 ou200g aluat de foitaj Dezosaţi puiul şi... Citeşte