Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 feb 2008 - Anul XIII, nr. 50 (3731)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Discutând serios despre cazul Ford

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Intervenţia Comisiei Europene în cazul Ford ridică o serie de probleme interesante. Comisia pare a aplica o logică foarte simplistă care pune sub semnul întrebării o politică agresivă, dar legitimă, de atragere a investitorilor. Guvernul României ar putea avea un caz solid dacă decide să conteste decizia. În schimb, guvernul s-a comportat lamentabil în comunicarea cu Comisia, iar premierul Tăriceanu s-a hotărât să îşi umfle muşchii naţionalismului de paradă într-un caz unde nu se potrivesc deloc.

Să le luăm pe rând. Comisia a constatat că în privatizarea de la Craiova guvernul a pus anumite condiţii legate de păstrarea locurile de muncă şi de un minim de producţie. În schimb, Ford urma să plătească mai puţin pentru fabrică. Condiţiile puse de guvern reprezintă preocupări legitime (câţi şmecheri au cumpărat fabrici de stat doar pentru pământurile de sub ele?).

Comisia Europeană pare însă a considera acest aranjament un ajutor de stat care distorsionează libera concurenţă. Iar articolul 87 din tratatul UE interzice asemenea ajutoare. Deci, Comisia are baza juridică de a interveni. Rămâne întrebarea dacă a intervenit în mod înţelept. Cred că de această dată Comisia s-a vrut mai catolică decât papa. Statul român a organizat o licitaţie, trei companii s-au arătat interesate, dar numai Ford a făcut o ofertă certă, lucru care reiese limpede chiar din comunicatul de presă al Comisiei. Dacă a fost o licitaţie, atunci orice companie ar fi putut participa şi ar fi avut acces în etapa următoare, unde s-au negociat concret condiţiile contractului. Nu văd unde este distorsionarea pieţei. Mai spune comunicatul de la Bruxelles: ”investigaţia Comisiei a arătat că aceste condiţii (privitoare la locuri de muncă şi investiţii – n.C.G.) au scăzut preţul de vânzare”. Nu cred că era nevoie de o investigaţie care să arate acest adevăr simplu. Chiar acesta a fost târgul asumat în mod deschis: vă scădem preţul, dar vă punem condiţii. Comisia ar putea avea dreptate dacă ar dovedi că a existat o înţelegere prealabilă în statul român şi Ford pentru a ”aranja” criteriile de licitaţie, dar nici măcar nu face această acuzaţie în comunicatul de presă (pentru mai multe detalii ar trebui să aşteptăm motivarea deciziei pe larg, care încă nu este publică).

România a aplicat în cazul Ford o tactică agresivă de atragere de investitori, des întâlnită în economiile de tranziţie. Rămâne de văzut dacă aceste politici încalcă sau nu piaţa comună a UE. Acest caz are valoare de precedent. După părerea mea, Comisia greşeşte pe fond: nu poţi vorbi de distorsionarea competiţiei câtă vreme intrarea oricărui investitor în asemenea contracte avantajoase este liberă (problema este că noi suntem disperaţi după investiţii serioase, nu că ar sta investitorii la uşă şi noi îi discriminăm).

Dar chiar şi când are dreptate pe fond, guvernul român reuşeşte să dea cu bâta în baltă. Aş paria că dacă se comunica mai bine cu Comisia, această decizie nu ar fi fost luată în forma respectivă. În scrisoarea trimisă către ministrul român de Externe în 10 decembrie 2007, Comisia lasă să se vadă stupoarea că a aflat de privatizare din presă. Citiţi vă rog acest paragraf din epistolă: ”Prin scrisoarea din 18 iulie 2007, autorităţile române au informat Comisia cu privire la faptul că privatizarea Automobile Craiova va fi notificată Comisiei. În septembrie 2007, Comisia a aflat din presă că România a semnat, se pare, un contract de vânzare-cumpărare cu Ford”. Deci în iulie (după multe discuţii cu Comisia) ne-am angajat să-i ţinem la curent despre cum merg negocierile şi după două luni oamenii ăia au aflat ”din presă” că ”se pare” am fi semnat deja contractul. E jenant pentru noi, cei de la Comisie par a fi mai degrabă chitiţi să ne dea o lecţie pentru bădărănie. Cred că dacă pur şi simplu am fi avut grijă să întrebăm la Bruxelles înainte de a bate palma cu Ford am fi putut evita tot acest scandal.

Colac peste pupăză, premierul Tăriceanu se trezeşte vorbind: "Ce vrea Comisia Europeană să facă România? Nasturi. Să facă alţii maşini şi avioane”. Adică, înţelegeţi dumneavoastră cum vine treaba: Tăriceanu apără dreptul României în faţa presiunii oamenilor răi din Occident, care ne vor subdezvoltaţi. E cel mai prost răspuns posibil. La o chestiune serioasă, unde ai argumente solide, vii  şi umfli baloane naţionaliste. Pe lângă condiţiile iniţiale, România a mai acordat Ford 120 de milioane de euro ajutoare de stat curate, după regulile UE, notificate Comisiei. Dacă Occidentul voia să ne lase fără investiţie nu aproba nici acele ajutoare. Premierul Tăriceanu a pierdut o bună ocazie să pară deştept şi bine crescut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Discutând serios despre cazul Ford.
 Vizualizări articol: 2928 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Discutând serios despre cazul Ford0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   S-a trezit si Ghinea mare analist politic??? trimis de
(29 feb 2008, 12:31:39
Dupa ce a terminat SNSPA-ul pe spaga si pe relatii dintre fostul rector Vasile Secares si unchiul sau, membru importnat al fostului PLD si apropiat al lui Stolojan...dupa ce ramanea cu peste 5 restante in fiecare an si discuta"filosofii" la crasma Aquarium de langa SNSPA, domnul Cristian Ginea vine acum sa faca pe marele analist si aparator al deciziilor COmisiei Europene. Domnule Ghinea ar trebui mai bine sa lasati propaganda deoparte si sa vedeti real ce au vrut sa faca europenii cu uzina de la Craiova. Nu mai spuneti ineptii si comentarii de fals politolog ...fiindca de teorii si elogii aduse UE si politrucilor democrat-liberali ne-am cam saturat toti. Domnilor de la Monitroul nu mai aruncati banii deagaba pe comentariileunui om care ..nu a fost in stare sa scoate cativa primari ai Alaintei D.A. in 2004...dar bani de consultanta a luat. Personal, mi-ar fi rusine sa accept sa public comentariile si editorialul politic al unui astfel de impostor.
1.1  RE: S-a trezit si Ghinea mare analist politic??? trimis de
(29 feb 2008, 12:49:26
De obicei nu raspund la comentarii inepte, dar cel de mai sus se vrea a fi informat si este periculos pentru ca raspindeste minciuni calomnioase. Deci, pentru buna informare a cititorilor Monitorului de Suceava, din prostiile spuse mai sus de Spinache, nu este adevarat decit faptul ca am terminat SNSPA.

1. In rest, nu am nici un unchi membru important PLD. Singurul unchi care locuieste in Bucuresti este impegat de miscare la CFR si asta se poate verifica intrebind pe oricine stie cite ceva despre familia mea.

2. Nu am avut nici o restanta in facultate si am terminat fiecare an printre primii, fiind un obisnuit al notelor de zece. Si asta se poate verifica cu colegii mei de facultate.

3. Nu am luat nici un leu de la Alianta D.A in 2004 si nici de la alt partid pentru consultanta. Veniturile mele sint transparente si realizate doar din jurnalism si bursa primita momentan de la guvernul britanic.

Multumesc pentru oportunitatea de a face aces

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ruladă de spanac 4 porţii - 40 minute 500g spanac2 linguri apă4 ouă1/2 linguriţă nucşoară300ml sos de roşii5 linguri ulei1 lingură pesmetsare, piper   Umplutura 175g bucheţele de broccoli3 linguri caşcaval ras175g brânză mozzarella... Citeşte