Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 21 feb 2008 - Anul XIII, nr. 43 (3724)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ion CRISTOIU

Ion CRISTOIU


Precedentul UE

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei care trag semnale de alarmă după momentul de la Priştina se referă în exclusivitate la precedentul pe care l-ar putea constitui independenţa Kosovo pentru ca şi alte teritorii să ajungă în această situaţie.

Puţini sunt cei care se referă şi la un alt înţeles al cuvântului precedent. Şi anume la faptul că provincia Kosovo a obţinut independenţa fără o Rezoluţie a Consiliului de Securitate, urmare exclusivă a voinţei unei forţe, Uniunea Europeană, care nu poate fi izvor de drept internaţional în cazul Kosovo: Serbia nu face parte din Uniunea Europeană. E drept, ea face parte din continentul european. Uniunea Europeană e însă o asociere de ţări membre definită până acum prin două caracteristici:

1) N-are vocaţie de imperiu, ca să-şi permită a impune soluţii de forţă, nici măcar în interiorul UE, d-apoi în afara ei.

2) Nu cuprinde toate ţările de pe continentul european.

Serbia e însă membru a ONU.

În aceste condiţii, ONU a putut trimite o forţă de supraveghere (MINUK) în Kosovo în virtutea Rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate. Indiferent că a vrut sau nu, Serbia, ca ţară membră a ONU, a fost obligată să se supună Rezoluţiei. Cu de la sine putere, Uniunea Europeană a decis să se implice în sprijinirea independenţei Kosovo prin trimiterea unei forţe alcătuite din jandarmi, jurişti şi poliţişti (Eulex) pentru a lua locul MINUK. Transferul de forţă protectoare n-a fost însă stipulat de o Rezoluţie a Consiliului de Securitate. Dacă Serbia accepta prezenţa acestei forţe chiar şi după independenţa Kosovo (pentru a proteja enclavele sârbeşti şi monumentele sârbeşti), n-ar fi fost nici o problemă. În absenţa atât a Rezoluţiei Consiliului de Securitate, cât şi a acceptului Serbiei, acţiunea Uniunii Europene e o gravă încălcare a dreptului internaţional.

Traian Băsescu a susţinut în câteva discursuri (de la întâlnirea cu corpul diplomatic acreditat la Bucureşti), 23 ianuarie 2008, de la conferinţa organizată la Bruxelles în 31 ianuarie 2008 de „The German Marshall Fund of the United States” că proclamarea independenţei Kosovo încalcă „numele de drept internaţional care sunt baza ordinii internaţionale de astăzi”. Diagnostic corect.

Numai că şi trimiterea Eulex în Kosovo încalcă normele de drept internaţional prin asumarea de către o putere regională (UE) a pretenţiei de a face ordine în spaţiul său geopolitic. Asemenea UE şi Rusia, China, Japonia ar putea interveni într-un conflict în afara graniţelor lor pe motiv că respectivul are loc în sfera lor de influenţă. Acceptând să participe cu 175 de poliţişti şi jandarmi în Eulex, România acceptă de facto independenţa Kosovo. Câtă vreme Serbia nu recunoaşte independenţa, Kosovo aparţine Serbiei. Şi, în consecinţă, fără acceptul Serbiei pe acest teritoriu nu pot fi trimise forţe străine, indiferent de natura lor. Cazul Kosovo se constituie astfel într-un precedent periculos. Nu numai pentru dreptul internaţional, dar şi pentru imaginea Uniunii Europene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Precedentul UE.
 Vizualizări articol: 3083 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Precedentul UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ardei Umplut trimis de
(21 feb 2008, 19:38:45
Cristoiule , mai lasa-ne cu analizele tale de fost secretar UTC , acum lingaul lui Felix.Mai bine ramii la televizor si ziua si te uia mai de parte la filmele tale porno unde nadusesti .Esti ca si javra aia care da din fund desi n-are catea dar se uita . Apropo, intreba VC Tudor cand ii mai tragi o limba ca il ustura ?
2.   Pentru Caragea trimis de
(21 feb 2008, 23:20:00
Carageo, oi fi ala cu vestita ciuma... Atunci se explica de ce esti atit de cretin. Maestrul Ion Cristoiu e un geniu al analizei politice si face pipi pe 100 ca de-alde tine...
3.   Bravo! trimis de
(21 feb 2008, 23:22:33
Bravo D-le Cristoiu! Un articol foarte bun si mai ales obiectiv
4.   E depasit ardei! trimis de
(22 feb 2008, 02:29:44
Avand gura plina de par din partea dorsala a motanului analiza lui pute a lectie de istorie comunista. Colectia de geci fara maneci e mai impresionanta decat tot ce ar mai avea acest om vandut de spus.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Farfalle cu pui şi dovlecei 4 porţii – 40 minute 500g farfalle400g piept de pui2 dovlecei1 morcov1 lingură seminţe de mac100ml ulei1 căţel de usturoi50g parmezan1 leg. pătrunjel± sare, piper Pune pieptul de pui împreună cu morcovul,... Citeşte