Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 15 feb 2008 - Anul XIII, nr. 38 (3719)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Avem prea mulţi jucători-veto

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romanii au inventat ideea de veto, ca un drept al unuia dintre cei doi consuli de a se opune deciziei celuilalt (sau un drept al tribunului de a se opune deciziei Senatului). Cum consulii romani erau egali în drepturi şi nici nu aveau delimitate clar atribuţiile, procedura era menită să-i forţeze la colaborare sau măcar la negocieri (în cel mai rău caz, ceva de genul: lasă-mă pe mine să construiesc viaductul şi eu te las pe tine să cucereşti Sicilia, nu ne băgăm unul peste celălalt). Procedura s-a perpetuat în diverse variante politice şi vedem azi că decizia Curţii Constituţionale în cazul Nicolai are o logică romană în spatele ei: îi obligă pe premier şi preşedinte să colaboreze sau măcar să negocieze la schimbările din executiv.

Noţiunea de ”veto” face o carieră frumoasă şi în ştiinţele politice moderne. În urmă cu câţiva ani, un matematician grec pe nume George Tsebelis a produs o mică revoluţie în politologie venind cu teoria jucătorilor-veto (”veto players theory”). Cea mai importantă carte a sa se numeşte chiar aşa: ”Veto Players: How Political Institutions Work” (Jucătorii-Veto: Cum funcţionează instituţiile politice – 2002). Tsebelis compară diferite sisteme politice nu pe baza trăsăturilor constituţionale (prezidenţiale, parlamentare) sau politice (bipartidism, multipartidism), ci pe baza unui singur factor: câţi actori politici sunt capabili să blocheze o schimbare faţă de starea de fapt. Fiecare asemenea actor care poate bloca o schimbare este numit de el „jucător-veto”. În cartea de care pomeneam, Tsebelis discută amplu despre urmările unui număr mare sau mic de jucători-veto. Aceştia pot fi jucători instituţionali (SUA au un număr mare de jucători instituţionali care se pot bloca reciproc) sau politici (Italia, unde spectrul politic fragmentat face ca şi partidele mici să poată bloca legi). De pildă, ţările cu mulţi jucători-veto tind să aibă deficite bugetare mai mari, pentru că fiecare dintre aceştia trebuie cumpăraţi cu diverse favoruri din bani publici pentru electoratul lor. La celălalt capăt al spectrului, Marea Britanie deşi are un sistem electoral asemănător cu cel american, are foarte puţini jucători-veto, un premier foarte puternic fiind practic necontrolat de Parlament atâta vreme cât deţine majoritatea şi îşi subordonează partidul.

Aplicând teoria lui Tsebelis la România, mi se pare că trăim drama unui caz extrem de proliferare a jucătorilor-veto. Asta s-a întâmplat atât politic (majorităţi fragile, apoi guvern minoritar, opoziţia care trece legi cărora guvernul li se opune) cât şi instituţional (o constituţie scrisă cu picioarele trebuie adăugată permanent prin deciziile Curţii Constituţionale. Cum aceasta este sesizată doar în cazuri de conflicte, încearcă să împace şi capra şi varza, multiplicând astfel situaţiile în care se pot manifesta veto-urile). Practic, în România am trecut de la un sistem cu puţini jucători-veto până în 2004 (doar Iliescu mai putea să i se opună lui Năstase atunci) la o proliferare care riscă să blocheze orice schimbare, fie că vorbim de schimbări pozitive (lupta anti-corupţie), fie de schimbări negative (desfiinţarea CNSAS). Băsescu poate bloca guvernul, Parlamentul îl poate suspenda pe Băsescu, referendumul poate bloca suspendarea lui Băsescu, PNL îl poate bloca pe Băsescu, Parlamentul poate bloca DNA, CSM poate bloca DNA, PSD poate bloca guvernul,  guvernul poate bloca Curtea Constituţională şi putem continua aşa. Nu e de mirare ce a apărut pe surse în presă: Crin Antonescu a propus ca PNL să lase baltă guvernarea, pur şi simplu să o ia cine şi-o mai doreşte. Chiar am putea ajunge în situaţia ca nimeni să nu mai poată guverna, pentru că toţi actorii au devenit jucători-veto. Cred că Tsebelis ar fi fascinat de cazul românesc.

Şi mai trist este că fiecare actor tinde să devină un jucător-veto şi nu are nici o altă ambiţie. Când Curtea Constituţională l-a făcut pe Băsescu jucător-veto în schimbările din executiv, PNL nu a căutat alte nume pe care să negocieze, din contră, a venit special cu un nume inacceptabil pentru Cotroceni. Veto la veto. Cam asta este logica autodisctructivă a sistemului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Avem prea mulţi jucători-veto.
 Vizualizări articol: 2950 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Avem prea mulţi jucători-veto0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Castroane verzi 4 porţii - 65 minute 4 dovlecei50g paste scurte 1 lingură ulei de măsline1 ceapă2 căţei de usturoi2 linguri boabe de porumb fiert2 linguri mazăre verde fiartă100g spanac4 linguri caşcaval ras1 ou200g roşii 1 leg. mărarsare, piper ... Citeşte