A intrat sau nu Ion Lungu în rândul traseiştilor politici? Aceasta-i întrebarea. Din punctul de vedere al urmaşilor Brătienilor, răspunsul este da. Pentru aceştia, domnul Lungu este primul traseist politic al judeţului, dar nu pentru că de-a lungul timpului ar fi luat partidele la rând, ci fiindcă a plecat la PD-L din poziţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL.
Mişcarea făcută de primarul Sucevei este o puternică lovitură de imagine dată de liderul PD-L, senatorul Gheorghe Flutur, şi încasată de PNL.
Pe undeva era de aşteptat ca domnul Lungu să ia calea haiduciei pe urmele domnului Flutur. În anul 2000, Ion Lungu a făcut un pas înapoi pentru a-i permite lui Gheorghe Flutur să candideze de pe prima poziţie la alegerile parlamentare şi, astfel, să ajungă senator.
Drept mulţumire, în 2004, viitorul ministru al Agriculturii a arat municipiul în lung şi-n lat şi a însămânţat procente electorale pentru domnul Lungu, pe care apoi le-a udat de-au crescut acestea suficient de mult cât să-i permită colegului său de partid să devină primar al municipiului Suceava.
Din cauza neînţelegerilor dintre Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu, Gheorghe Flutur s-a despărţit de Ion Lungu. Cei doi au început să se hărăţească public, iar la un moment dat relaţia lor s-a deteriorat vizibil. Totuşi, Gheorghe Flutur şi Ion Lungu erau legaţi prin prea multe fire şi era puţin probabil ca toate acestea să cedeze în acelaşi timp.
Cum politica este o meserie ca oricare alta, tot omul care se ocupă cu aşa ceva se gândeşte în primul rând la binele lui şi al familiei sale, şi după aia, uneori, la alţii.
Pentru că PNL-ul nu se simte prea în regulă, fiindcă PD-L-ul stă bine în sondaje, pentru că la alegerile locale componenta politică joacă un rol foarte important în ecuaţia electorală şi fiindcă Ion Lungu îşi doreşte încă un mandat de primar, acesta a ales să trădeze în favoarea partidului condus de vechiul său coleg de arme şi bagaje Gheorghe Flutur.
E adevărat că domnul Lungu a trădat. Pe cine a trădat? A trădat electoratul fidel PNL şi partidul. Însă, Ion Lungu va spune că mai important e că n-a trădat oraşul, pentru că dacă ar candida din partea PNL ar avea puţine şanse de reuşită şi, deci, nu va mai putea continua ceea ce a început să facă. În acelaşi timp, dacă Ion Lungu ar candida din partea PNL şi ar câştiga, iar dacă după alegerile generale Guvernul nu va fi al PNL sau al PSD, ci al PD-L, atunci Suceava nu ar beneficia de foarte multe fonduri de la bugetul de stat.
Revenind la trădarea PNL, pe cine a trădat, de fapt, trădătorul Lungu? Pe Mihai Aurel Steiciuc de la ApR, pe Angela Zarojanu de la ApR, pe Brînduşel Nichitean de la ApR, pe Iulian Angheluş de la ARR şi pe Tiberiu Prodan de la Siret.
( 5 feb 2008, 11:20:28