Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 feb 2008 - Anul XIII, nr. 28 (3709)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MUNGIU-PIPPIDI

Alina MUNGIU-PIPPIDI


Cum a fost asasinat statul de drept

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Decizia Curţii Constituţionale din România de a declara neconstituţională în întregul ei legea privind deconspirarea Securităţii nu e o decizie tehnică, şi care priveşte doar pe minoritatea din România care a avut dosar la Securitate. E o decizie fundamentală, care echivalează cu un asasinat al statului de drept, adică al acelei situaţii în care legea este una pentru toţi şi mai tare decât fiecare interes particular. Am primit imediat telefoane de la ziarişti străini şi de la Comisia Europeană, nu pentru că lor le pasă cine ştie ce de dosarele Securităţii, ci tocmai pentru că le pasă de starea de legalitate. România e acum membru al statului de drept european. Mecanismul nostru de monitorizare de către UE şi clauza de salvgardare au fost introduse tocmai de teama că nu vom reuşi să asigurăm respectarea legilor europene pe teritoriul nostru.

Ca un stat de drept să funcţioneze sunt necesare două lucruri. Unu, un corp de legi clare şi necontradictorii care să fie universal cunoscute şi aplicate. Doi, un anumit echilibru al distribuţiei puterii sociale, astfel încât nici un grup de interese să nu poată călca sau schimba legile în propriul său interes şi în detrimentul altora. Ambele au fost practic demascate ca simple ficţiuni prin gestul Curţii Constituţionale de a scoate în afara legii o lege din anul 1999. Nu este lipsit de interes a reaminti faptul că articole din această lege (187/1999) au mai fost atacate în faţa Curţii Constituţionale de încă şapte ori, de fiecare dată excepţiile fiind respinse. Şi, deodată, la a opta sesizare şi nouă ani după trecerea legii, descoperim brusc că a fost tot timpul neconstituţională! Vorba aceea, membrii Curţii nu sunt legaţi la gură, chiar dacă precedentele şapte sesizări nu au fost formulate exact cu trimitere la partea cea mai neconstituţională din lege, membrii Curţii puteau, ca şi acum, să discute prin extensie toată legea în ultimii nouă ani. Culmea e însă că au făcut-o.

Şi decizia de săptămâna trecută contravine unei pronunţări anterioare a Curţii Constituţionale, respectiv Decizia nr. 218/2007, prin care s-a constatat că „Legea nr. 187/1999 nu instituie /…/ vreo formă de răspundere juridică /…/ ea nefăcând decât să stabilească tipurile de activităţi şi categoriile de persoane referitoare la care opinia publică are dreptul de a obţine informaţii prin intermediul procedurii reglementate de lege.” Pe cale de consecinţă, deciziile Colegiului C.N.S.A.S. nu au şi au avut caracterul de sentinţă (pretextul pe care CC închide CNSAS este că e un fel de tribunal paralel justiţiei) şi nu impun sancţiuni juridice pentru persoanele la care se referă. Curtea nu face deci altceva azi decât să îşi contrazică o decizie anterioară. Iar decizia dacă o persoană a colaborat sau nu cu fost Securitate, oricît pare de specială, e ca decizia inspectorilor sanitari că o firmă nu respectă standardele de igienă, sau a poliţistului de trafic care ne dă o amendă dacă nu respectăm vreo regulă. Este o decizie administrativă, care de altfel poate fi atacată în justiţie, aşa cum poţi ataca şi ridicarea permisului de şofer, dacă crezi că şi s-a făcut o nedreptate. Articolul  126 din Constituţie, din capitolul "instanţele judecătoreşti" care spune că: „(5) Este interzisă înfiinţarea de instanţe extraordinare. Prin lege organică pot fi înfiinţate instanţe specializate în anumite materii, cu posibilitatea participării, după caz, a unor persoane din afara magistraturii” se referă exclusiv la instanţe judecătoreşti, care să ia decizii juridice, de genul tribunalelor poporului de la finele războiului, care pronunţau sentinţe. Nici o legătură cu CNSAS.

De ce s-a contrazis Curtea şi s-a făcut de râs găsind complet neconstituţională o lege care există de nouă ani, şi creând precedentul că orice lege din România poate fi în această situaţie (nu există stat de drept acolo unde legi importante coexistă cu Constituţia un deceniu, fiind însă complet neconstituţionale, nu?). Este limpede că la mijloc poate fi doar un interes foarte puternic. Sesizarea a pornit de la dl. Voiculescu, zis şi motanul Felix, dar oricât ar fi de bogat dl Voiculescu şi oricâte canale de televiziune ar avea e greu de crezut că legea ar putea fi dată peste cap în halul acesta doar pentru el. Şi cu ce folos? Percepţia publicului că dl. Voiculescu a fost colaborator cu Securitatea nu o mai schimbă nimeni. Cred că dl. Ticu Dumitrescu a indicat cauza exactă când a arătat chiar la membrii Curţii, sau alţi membri ai justiţiei de vârf. Conform unei legi a Monicăi Macovei, nu poate fi magistrat cine a făcut poliţie politică sub comunism. Deşi legea asta e trecută de trei ani, nici un magistrat nu a fost eliminat, pentru că CNSAS nu reuşea să îi dovedească. Acum, se pare că în sfârşit aveau câteva zeci de dosare: membri ai Curţii Constituţionale, ai CSM, ai Curţii Supreme de Justiţie Nomenclatura judiciară, cu alte cuvinte, care s-a repliat şi s-a hotărât să îşi apere interesul, cu preţul provocării unui haos legal de nedescris. Şi încălcând a doua condiţie a statului de drept, egalitatea în faţa legii. Nu e însă prima dată. Curtea Constituţională a mai declarat acum trei ani că e neconstituţional ca judecătorii ei să iasă vreodată la pensie. Nu le mai rămâne decât să declare că ei nu plătesc impozite, că şi asta e contra Constituţiei.

Constituţia noastră nu e prea bună, şi legile sunt adesea proaste. Dar acest caz arată că nu din cauza asta suferim noi. Interpretarea dată Constituţiei în acest caz nu era justificată şi nu e decât un abuz pentru care nepensionabilii judecători ar trebui trimişi imediat acasă. Că au dovedit că sunt acolo ca să apare interesul lor, nu al legii. Ca atare, mă alătur cu totul protestului CNSAS şi al societăţii civile şi îndemn pe toată lumea să facă la fel. Dacă vrem vreodată să eliberăm magistratura noastră de gaşca asta de securişti moştenită de la Ceauşescu, acum e momentul. Şi până una alta, sfătuiesc pe CNSAS să le publice dosarele imediat pe Internet, nu că vom avea vreo mare surpriză când le vom citi.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum a fost asasinat statul de drept.
 Vizualizări articol: 2122 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Cum a fost asasinat statul de drept4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Duios democratia murea? trimis de
( 4 feb 2008, 12:08:11
Cit timp cuvinte ca reforma ,transparenta,legalitate ramineau bune doar de talk show-ri a fost bine .Cind au simtit rasuflarea rece a adevarului ca le smulge mantia cu care s-au infasurat si ca li se va vedea golicinea propriilor fiinte au turbat si au comis un abuz care face ca aceasat institutie care nu da socoteala nimanui sa fie pusa sub semnul intrebarii.Inca o data s-a vazut ca institutiile sunt formate din oameni si din pacate pentro noi ,nu din cei mai buni .Trist
2.   CNSAS neconstitutional trimis de
( 4 feb 2008, 13:00:37
Este naiv sa se creada ca intr-o tara unde nici macar Constitutia nu este "constitutionala", unde toate "organele" au fost politizate si puse la dispozitia lui Basescu, sa funtioneze ceva. Vai de capul tarisoarei noastre, pe ce maini a ajuns. Pe de alta parte imi pare bine ca e asa, deoarece acesti "conducatori" care au dus tara la dezastru nu s-au alesi singuri. Fiecare popor primeste conducatorii care-i merita.
2.1  RE: CNSAS neconstitutional trimis de
( 5 feb 2008, 09:35:17
eu cred ca problema cea mai grava nu e ca avem conducatorii pe care ii meritam ci faptul ca nu avem oameni capabili sa conduca.orice alegere am face sigur o dam in bara,fie ca e stanga centru sau dreapta! aici e buboiul! nu stiu,dar cred ca daca vrem sa facem ceva,singura solutie e sa aducem oameni capabili de afara,altfel o sa ne tot invartim in jurul cozii fara sa reusim vreodata s-o prindem!
3.   Asta au vrut trimis de
( 4 feb 2008, 18:52:26
Saracu nea Caisa din Corjanii Noi din l99o si pina acum impreuna cu cailalti ai lui care sint multi dar...nu stiau decit sa mearga incolonati sa-l voteze pe luminatul Iliescu care a mentinut vechile structuri prrezente si astazi peste tot.Nu e de mirare ca CNSAS a fost strivit,pt. ca acum la alegeri soarecii sa joace pe masa in lipsa unei pisici careia nu i s-a taiat coada a doua zi dupa Revolutie.
4.   Ba da desteapta esti! trimis de
( 4 feb 2008, 22:25:34
Citeam si ma apuca plansu' cum moare democratia noastra si cum Curtea C., comunista, pune piedici prin decizii. Ma gandeam cum Alina Mungiu-Pippidi, bine documentata, ne expune sfarsitul CNSAS-ului si deciziilor lor nepartinitoare. Dar, hopa, sfarsitul articolului m-a ULUIT!!! Cum adica sa publice dosarele "gastii de securisti" din magistratura pe internet? Atat a dus-o mintea? Dar gura pacatosului adevar graieste! Nu cumva CNSAS - ul tocmai asta facea? Nu cumva de la ei apareau dosare pe sub mana, la unul sau altul pentru santaj? Nu cumva ieseau la suprafata numai dosarele unora care "deranjau"? Nu cumva aceasta este politica in romania? Dar daca Curtea Constitutionala stia de neconstitutionalitatea legii si deabia acum a reusit sa o spuna? La asta te-ai gandit bai Pippidi? Cu ce drept o mana de oameni hotarasc, in numele meu, al cetateanului de rand, daca unul sau altul afacut politie politica? Sa publice toate dosare celor alesi si sa ma lase pe mine sa hotarasc!
5.   Continuare trimis de
( 4 feb 2008, 22:40:57
De asta platim din bani publici parlament bicameral! Ca sa mentinem democratia, sa preantampinam sa ajunga vreo unu' dictator. Si tu vrei neaparat ca o mana de oameni sa aiba puterea, sa aiba acces la dosare si daca vor le scot, daca nu " nu s-a gasit vreun dosar" etc.? Si tot tu ii incurajezi sa se foloseasca de dosare ca un mijloc de santaj ori razbunare prin publicarea pe internet? Si tu aperi democratia? Tu indemni sa ne alaturam protestului celor din CNSAS? Dar legea nu aste facuta pentru cei din CNSAS, desteapt-o! Ei doar ar fi trebuit sa o aplice ca functionari, platiti de mine! "Cum a fost asasinat statul de drept"?! Mai degraba cum a fost asasinat ultimul tau neuron!
6.   ASASINAT -FARA PROBE trimis de
( 4 feb 2008, 22:57:07
Decizia a fost luata cu unanimitatea de voturi a tuturor membrilor completului ! Autoarea indeamna ,aproba , se alatura ,mai ,mai sa-si piarda firul ...in final. Au fost 9 judecatori cu incontestabila practica in drept. Acestia se supun numai legii...Pentru a intelege problema trebuie sa citesti multe pagini de DREPT ! Ati spus cumva ce conteaza ?
6.1  RE: ASASINAT -FARA PROBE trimis de
( 5 feb 2008, 09:44:58
ai uitat sa pui o paranteza dupa"se supun numai legii" in care sa scrii politicii!poti sa citesti mii de pagini de drept.dreptatea se face dupa interes nu dupa lege! de parca n-ai sti!ori esti naiv ori ai si tu vreun interes!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Crap umplut 4 porţii - 60 minute 1 crap (circa 2kg)500g ciuperci proaspete4 cepe 2 căţei usturoi1 lingură făină250g untun vârf de cuţit nucşoară1 lingură pastă de roşii1 leg. pătrunjel± sare, piper Se curăţă crapul de... Citeşte