Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 2 feb 2008 - Anul XIII, nr. 27 (3708)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Românii îşi pun speranţele tot în Dumnezeu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rezultatele ultimului eurobarometru publicate zilele trecute au adus şi n-au adus noutăţi. Biserica, de pildă, rămâne în continuare refugiul sufletesc al românului, ceea ce înseamnă că teritoriul ultimei speranţe se desenează în cer. Tot Dumnezeu ne scapă de rele, de sărăcie, de mizeriile zilnice, de prăpastia păcatelor lumeşti. Românii mai cred ca şi ieri, ca şi alaltăieri, ca şi în vremea lui Cuza, în armată. Fiind noi în continuare o populaţie de ţărani (am înţeles că în Europa suntem pe locul întâi în privinţa cetăţenilor angajaţi în activităţi cu sapa şi plugul tras de boi) credem fireşte în armată. Tot românul, până la suspendarea obligativităţii, a fost la oştire. Pentru unii, plecarea în armată echivala cu prima ieşire din sat. Petreceri, chef şi lacrimi. Chiar dacă era vreme de pace, plecarea feciorului la oaste echivala cu plecarea în tranşee. S-o mai întoarce viu? Armata, în consecinţă, a devenit în timp tot un fel de religie.

Îngrijorătoare pentru mine este scufundarea Justiţiei. Procentele ei indică o scădere a încrederii românilor în cucoana legată la ochi, tronând sub formă de statuie pe frontispiciul multor tribunale şi ţinând atârnată în mâini o balanţă strâmbă. Nu mai crede românul că există o instituţie, o instanţă care să-i facă dreptate? În vremurile biblice, muritorul se ducea la rege. Solomon, de pildă, făcea dreptate ascultând ambele părţi şi administrând, după clipe de cumpănire, verdictul. Sunt şi legende. Circulă şi bancuri. Două femei îşi dispută un prunc nou-născut. Fiecare pretinde că este copilul ei. Neavând alte indicii şi nereuşind să dezlege al cui este de fapt copilul, judecătorul din vremuri imemoriale recurge la o stratagemă dură şi inteligentă. Taie copilul în două, i-a zis el gâdelui, şi dă fiecare jumătate mamelor. În clipa aceea, o femeie, mama adevărată, a ţipat ca din gură de şarpe NU. Eu renunţ, a decretat femeia. Bine a spus judecătorul. Tu eşti mama adevărată. Şi i-a dat copilul. Legende frumoase legate de Justiţie. Românii păstrează şi alte legende, de dată mai recentă, dacă vremurile lui Cuza pot fi numite astfel. A rămas celebră ocaua lui Cuza. Cum se face că am fost despovăraţi de încrederea în Justiţie? Explicaţiile sunt lângă noi. Dincolo de judecăţi nedrepte şi destui magistraţi corupţi, există şi talpa urâtă pusă afirmării Justiţiei de la cel mai înalt nivel. Politicul îşi doreşte mai mult decât oricând subordonarea Justiţiei.

Ca jurnalist, m-a pus pe gânduri coborârea în sondajele încrederii a presei. Presa televizată, care minte adesea şi face campanii vizibil comandate, a coborât mai puţin decât presa scrisă. Explicaţia? Omul simplu se uită la televizor, vede imagini, vede scene de viaţă. I se pare că nu poate fi minţit, cu toate că există o întreagă literatură a prostirii omului prin televizor. Meseriaşii se prind. Oamenii de rând, nu. Şi totuşi a coborât mercurul încrederii şi pentru presa audio-vizuală. Presa scrisă s-a scufundat însă mai mult. De ce? De ce se îndoiesc cititorii de noi? Numeroasele scandaluri din ultimii ani şi-au pus pecetea şi asupra presei, receptată ca jucător într-o piesă machiavelică. Jocul de-a alba – neagra din multe publicaţii, schimbarea totală de optică asupra unui eveniment trezesc îndreptăţite suspiciuni.

Rău de tot, în ultimul eurobarometru (a nu se înţelege că acest sondaj este realizat de firme de la Bruxelles) stă Parlamentul. Are doar 17 la sută cotă de încredere a populaţiei. Este înspăimântător dacă stăm să ne gândim că pilonul de bază, suportul solid al democraţiei este chiar această instituţie. Din Agora antică ateniană, de sub Acropole şi până azi, Parlamentul a fost sângele proaspăt al democraţiei, ferind – atunci când s-a putut - ţări şi popoare de blestemul dictaturii. Şi presa şi Parlamentul, dincolo de păcatele proprii, au suportat în aceşti ani atacuri constante din partea preşedintelui ţării. Preşedintele Băsescu, ştim bine, s-a bucurat de o considerabilă încredere populară. Revărsându-şi nemulţumirea asupra inamicilor săi a fost crezut. Cum stă Traian Băsescu în acest sondaj? Ei, bine, nu stă. Regula eurobarometrelor nu indică şi un sondaj privind creşterea sau descreşterea încrederii în preşedinte sau rege. Sursele noastre (bată-le vina!) spun că nici preşedintele nu stă pe roze. Chiar un ultim sondaj, de uz intern, făcut pentru trebuinţele Cotrocenilor îl arată pe Traian Băsescu scoborât rău pe scara iubirii populare. Aşa-i când sapi, din zori şi până în alţi zori, groapa altuia.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Românii îşi pun speranţele tot în Dumnezeu.
 Vizualizări articol: 2746 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Românii îşi pun speranţele tot în Dumnezeu4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ADEVARUL! trimis de
( 3 feb 2008, 19:32:54
Basescu lucreaza dupa modelu democratic pe cand Iliescu a lucrat dupa modelu sovietic daca-tzi dai demisia din PNL shi treci la PSD primeshti functzia de Inspector la finantze ,daca nu ne pare rau de tine dar trebuie sa te lasam,la fel amenintza Voronin ,daca ai shi cetatzenia romana nu vei ocupa nici un post public chiar daca ai cinci facultatzi.HAI SA PUNEM MANA PE COMUNISHTI SHI SA-I ARUNCAM IN GROPILE FACUTE DE bASESCU CAT MAI ESTE TIMP CA VIN NEHALITZI ASHTIA IAR IMPREUNA MARZA SHI O SA NE ARUNCE EI IN GROAPA.LA REVEDERE ADICA ADIO COMUNIHTILOR IMBUIBATZI.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Roşii umplute cu conopidă 4 porţii - 60 minute 12 roşii1 conopidă mică2 cartofi1 linguriţă muştar100ml ulei± sare, piper Tăiaţi un “căpăcel” la partea de deasupra a roşiilor, goliţi-le de miez, presăraţi-le cu sare şi lăsaţi-le cu gura... Citeşte