„Am fost de câteva ori în Ucraina cu scopul de a-mi face cumpăraturi strict personale, pentru propria familie. De fiecare dată am constatat că ucrainenii sunt foarte corecţi cu noi românii şi nu încearcă să ne păcălească, dacă văd că nu le cunoaştem limba. Sigur, au interes să vândă, dar sunt mult mai amabili decât mulţi dintre bazariştii noştri. În ceea ce priveşte "tradiţia", le-am dat cate 1 $ de fiecare dată, deşi uneori în maşină eram 4 persoane. Vi se pare mult 0,25$/pers.? Întotdeauna vameşii şi poliţiştii români se comportă mult mai urât şi-ţi vorbesc pe un ton superior, dorind să-ţi arate că eşti la mâna lor. Vreau să găsesc o singură persoană care pretinde că a dat şpagă la un vameş român doar 1$ şi a fost lăsată să treacă”.
Săptămâna trecută, două zile la rând, peste 1.000 de suceveni au fost blocaţi la câţiva kilometri de Vama Siret, de câteva sute de ucraineni revoltaţi, care au blocat drumul Cernăuţi – Suceava. Cetăţenii ucraineni care au participat la protest, şi între care se aflau şi etnici români, erau nemulţumiţi, printre altele, de „umilinţele la care sunt supuşi de către poliţiştii de frontieră din România”.
Materialele publicate de noi pe această temă au stârnit numeroase comentarii pe site-ul ziarului. Personal, am rămas surprins că ideile prezentate în comentariul cu care am început editorialul sunt împărtăşite de majoritatea cititorilor care au discutat despre acest subiect.
Cunosc câteva persoane care fac periodic acest mic trafic de frontieră. Merg la ucraineni şi cumpără în special produse alimentare, pentru ei şi pentru colegii de serviciu sau prieteni. Pun un mic adaos (cunoscut de cei care apelează la ei) şi le mai iese oamenilor un ban. Rentează? Da, spun ei. Totul este mai ieftin la ucraineni. Oamenii îşi cumpără ce au nevoie în gospodărie şi mai câştigă un ban din adaosul practicat produselor pe care le aduc la comandă. Numai la comandă. Din poveştile lor am reţinut chestia cu „tradiţia”, despre care toţi mi-au spus că este un dolar.
Mă amuză, mereu, foarte tare poveştile cu „tradiţia”. Probabil de aceea nu m-au interesat restul povestirilor, ce se mai întâmplă în vama românească şi mai departe, pe drumul spre casă. Mi se păreau, cred, chestii fireşti.
Probabil de aceea am avut mereu impresia că acest drum, acest mic trafic de frontieră, este plin de riscuri, de pericole generate de ucrainenii cei răi. Aflu acum, la fel ca şi alţi cititori care nu au tangenţă cu acest mic negoţ, că cei răi sunt vameşii români. Unii dintre ei, ca să fiu corect.
„După ce am trecut graniţa, până la Siret, pe o distanţă de câţiva kilometri, ne-au oprit de 5 ori. Ne-au căutat până şi în chiloţi, de parcă eram ultimii oameni”, a declarat ziarului nostru un cetăţean ucrainean. Şi, din câte am înţeles, astfel de cazuri sunt obişnuite.
Statul român a făcut foarte puţin, ca să nu spun mai nimic, pentru românii din Ucraina. Şi sunt destui români în Ucraina. Că nu i-a ajutat, că le-a umplut bătăturile cu saci de promisiuni, sunt chestii cu care ne-am obişnuit la guvernanţii noştri. Dar puteau guvernanţii ăştia măcar să le dea etnicilor români nişte facilităţi la trecerea frontierei, că nu crăpa bugetul. Ţi-ai găsit! Le-a dat statul nişte vameşi şi nişte poliţişti de frontieră ca să nu uite în veci ţara înaintaşilor lor. Şi ca să poată să facă şi bancuri, cum este cel care urmează, postat pe site-ul ziarului nostru tot de un cititor:
„Când să coboare şi ultima treaptă a modulului lunar, Neil Armstrong vede imprimate-n praful selanar nişte urme ciudate. De bocanci, parcă. Îngândurat, se depărtează niţel de modul şi dă să se apropie de un crater. Din crater apare un tip ciudat: cu chipiu şi haine bleu, pe care scria Poliţia de Frontieră. Creatura întinde hotărât mâna către Armstrong:
- Salut, eu sunt agentul X.
Astronautul, siderat, îl întreabă:
- Şi, de unde eşti tu?
- Din Suceava.
- Şi cu ce ai venit aici? - continua americanul.
- Cu RONSON”.
(30 ian 2008, 12:04:59
Toate bune si frumoase, dar daca practicarea "traditiei" in tara vecina pare amuzanta nu cred ca la fel se poate spune despre cea a "aratarilor in haine bleu".
De ce ? Nu excesul de zel este anormal( se practica acum cativa ani in urma si de catre austrieci, si de catre unguri ), ci doar alternarea acestuia cu luatul spagii.
Pare ciudat cum in politia de frontiera sint persoane care-si fac treaba cu atata zel , dar si atatia politisti corupti.Aceasta e problema: un politist care azi te cauta si-n chiloti, maine citesti in ziare ca a fost arestat pentru mita, contrabanda sau alte actiuni ilegale.Iar colegii acestuia tabarasc cu comentarii care mai de care mai abjecte culmea, tot in sprijinul acestora.
0