Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 ian 2008 - Anul XIII, nr. 20 (3701)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Puţină economie pentru creierele încinse din Germania

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O grămadă de sindicalişti şi politruci nemţi s-au supărat pe Nokia, pentru că face ceea ce fiecare întreprinzător trebuie să facă: vrea să producă mai ieftin. Nu ar trebui să avem complexe în această dispută. M-am plictisit de genul acesta de gălăgios sigur pe el, dar abia alfabetizat în materie de economie.

Săracul David Ricardo a murit în 1823 şi de atunci s-ar fi spus că lumea a învăţat câte ceva din teoria avantajului comparativ elaborată de el. Potrivit lui Ricardo, fiecare ţară trebuie să producă ce poate face mai ieftin şi mai bun, nu să producem toţi de toate. Astfel, toată lumea câştigă până la urmă. Logica e simplă. Dacă m-aş apuca eu să joc fotbal, probabil aş reuşi să termin o repriză, dar aş atinge mingea doar dacă s-ar lovi ea de mine. Dacă s-ar apuca Mutu să scrie articole de opinie, probabil că ar reuşi să pună câteva fraze cap la cap, dar ar fi păcat de limba română. De ce să nu rămânem fiecare la ce face mai bine? Cam aşa este şi cu ţările. Dacă românii pot produce telefoane mobile mai ieftine, atunci nemţii ar trebui să renunţe la a mai face telefoane şi trebuie să se concentreze pe altceva. În definitiv, Germania este cel mai mare exportator al Europei, deci se presupune că are ce să producă.

De pildă, am aflat că fabrica din Cluj se construieşte cu materiale de construcţie aduse din Germania. De ce aducem materiale din Germania? Dacă aplicăm o logică simplistă, România ar trebui să producă mai ieftin şi materiale de construcţie. Ei bine, se pare că nu este tocmai aşa, din moment ce le luăm de acolo. Nu mă pricep la industria respectivă, dar încerc să aplic nişte intuiţii economice de bază. Probabil că în această ramură costurile cu forţa de muncă sunt mai puţin importante. Una este să ai nevoie de sute de muncitori care să lipească butoane la telefoane şi alta e să faci blocuri de prefabricate, unde un muncitor bine pregătit şi un motostivuitor fac munca a 50 de oameni care muncesc cu cârca. O fi vorba de tehnologie grea, unde infrastructura publică şi costurile de transport sunt mai importante decât forţa de muncă. Iar la drumuri, nemţii ne bat de departe.

Deci, dacă telefoanele ies mai ieftin în România, ele trebuie produse aici. Dacă prefabricatele ies mai ieftine în Germania, trebuie produse acolo.

Ideea că există o competiţie între muncitorul român de la Nokia şi muncitorul german de la Nokia este doar aparent adevărată. De fapt, competiţia reală este între muncitorul german de la Nokia, muncitorul german care produce prefabricate de construcţie şi muncitorul chinez de la o firmă concurentă, să îi spunem fabrica ”Nakio”. Dacă muncitorul german de la Nokia îşi păstrează locul de muncă, atunci muncitorul german care produce prefabricate nu mai are unde să exporte, deci poate să îşi piardă jobul. Dacă Nokia continuă să plătească foarte mult pe forţa de muncă, atunci va fi copleşită de coreenii de la Samsung sau de chinezii de la ”Nakio”. Atunci, muncitorul german Nokia a rămas oricum şomer, muncitorul german de la prefabricate a rămas fără piaţa din România, muncitorul român din Cluj vinde în continuare la butic, iar Uniunea Europeană a exportat nişte locuri de muncă în Asia, pentru că nemţii au făcut pe proştii şi s-au apucat să reinventeze economia.

Producţia cu forţă de muncă intensivă migrează acolo unde forţa de muncă este ieftină. Dacă dorea ca Nokia să rămână acolo, atunci Germania trebuia să reducă diferenţa de costuri (muncitorii români sunt de zece ori mai ieftini). Asta însemna reducere de taxe, îngheţare de salarii, flexibilitate pentru concedieri şi angajări, pensii mai mici, ore de muncă mai multe, vacanţe mai scurte. Poate dacă raportul era măcar undeva pe la unu la patru, atunci productivitatea sporită a muncitorului german, infrastructură publică mai bună, statul de drept mai eficient din Germania (deja avem scandaluri de corupţie cu terenurile de lîngă fabrică) ar fi făcut Nokia să rămână acolo. Sindicatele germane nu au vrut reforme pe piaţa muncii, acum au rămas fără nişte membri de sindicat. Toată lumea a avertizat că asta o să se întâmple. Când chiar s-a întâmplat, aruncă pisica moartă în curtea Nokia şi în curtea muncitorilor români, care află acum că, deşi au intrat în UE, o investiţie aici este considerată de creierele încinse din Germania tot delocalizare extra-comunitară.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Puţină economie pentru creierele încinse din Germania.
 Vizualizări articol: 2369 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Puţină economie pentru creierele încinse din Germania5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Corect... trimis de
(25 ian 2008, 14:43:25
Foarte corect (parerea mea) ce s-a scris mai sus. Nu uitati ca asta insa o sa ne astepte si pe noi, ceva mai incolo. Vecinii nostrii de peste Prut muncesc pentru niste salarii de kko, salarii care ar permite Nokia sa scada si mai mult costurile cu forta de lucru. Ce ne mai salveaza e faptul ca vecinii stau muuuuuuuult mai rau ca noi la mai multe capitole (legislatie, politica, infrastructura, influente nefaste de la Marele Urs, samd). Insa, pe exemplul fabricii de confectii Bacau, mare minune nu ar fi daca Nokia nu va aduce 4.000 de chinese people in Romania, le face cate un sertar in care sa locuiasca si le va da orez si sake' si un salariu "baban" de 300 USD, iar romanii vor face bulbuci la coltul gurii pe langa gardurile Nokia...sau vor spala wc-urile chinezilor (ca s-a mai vazut roman sclav la chinezi).

E cu doua taisuri toata povestea. Eu sunt sigur ca o sa ne-o furam si noi candva...soon enough...acum abia urcam valul, dar o sa treaca si asta
1.1  RE: Corect... trimis de
(25 ian 2008, 17:04:10
Uite macar asa incep si germanii sa auda de Romania altfel decat de tara aurolacilor din canale si a haitelor ucigase de caini.

Sincer sa fiu oferta pe care bosii de la Nokia le-au facut-o germanilor din Bochum m-a uns la suflet.

Le-au spus-"Daca vreti va oferim locuri de munca la noua noastra fabrica din Cluj,Romania!"

Pe salarii romanesti...

Prindem si ziua cand mii de muncitori germani vor lucra la noi si vor "naveta" pe autostrada A3(Transilvania)spre "DEUTCHEHLAND"?

Probabil in viitorul indepartathappy

Oricum germanii au primit o prima lectie ca Romania TOTUSI exista pe harta si ECONOMIC numai ca izvor de stiri dezgustator-terifiante si turism pedo-sexual.

Am aderat la UE.

Incep sa se culeaga si ROADELE nu doar PONOASELE ca pana acum.

Bafta Romania!!!

1.2  RE: Corect... trimis de
(25 ian 2008, 17:05:25
Uite macar asa incep si germanii sa auda de Romania altfel decat de tara aurolacilor din canale si a haitelor ucigase de caini.

Sincer sa fiu oferta pe care bosii de la Nokia le-au facut-o germanilor din Bochum m-a uns la suflet.

Le-au spus-"Daca vreti va oferim locuri de munca la noua noastra fabrica din Cluj,Romania!"

Pe salarii romanesti...

Prindem si ziua cand mii de muncitori germani vor lucra la noi si vor "naveta" pe autostrada A3(Transilvania)spre "DEUTCHEHLAND"?

Probabil in viitorul indepartathappy

Oricum germanii au primit o prima lectie ca Romania TOTUSI exista pe harta si ECONOMIC ,NU numai ca izvor de stiri dezgustator-terifiante si turism pedo-sexual.

Am aderat la UE.

Incep sa se culeaga si ROADELE nu doar PONOASELE ca pana acum.

Bafta Romania!!!

2.   Imparat si proletar trimis de
(25 ian 2008, 18:44:44
In primul rind Nokia a incasat 89 milioane de euro subventii anul trecut de la statul german si construieste in Romania cu subventii de la EU.Iar cine plateste cel mai mult la bugetul EU : Germania.Aici este nedreptatea ! Acum v-a incasa de la statul roman(vezi subventii EU )scutiri de taxe etc, isi v-a face din nou buzunarele pline si v-a pleca in alta parte a lumii peste o perioada de timp.Oamenii simpli vor avea din nou de pierdut.Traim faza cea mai inalta a capitalismului ,imperialismul.

Turbocapitalismul!

Ce sta prin massmedia despre Romania este scandal de doi lei numai sa distraga atentia de la problemele grele cu care se confrunta tara.

Consider ca Terra poate sa ofere und mod decent de viata la toti locuitorii ei.Ce dreptate este asta cind unii detin miliarde fara sa faca nimica pentru asta si altii mor de foame.

Iar tu domnule ziarist as dori sa simiti pe propria piele economia de piata.

Vezi legea junglei.Visez ca romanii sa traiasca ca ge

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pere în aluat 4 porţii – 30 minute 4 pere200g aluat de foitaj1/2 pahar vin1/2 pahar apă4 bucăţi cuişoare1 baton scorţişoară1/2 linguriţă coajă de lămâie200g frişcă1 ou bătut1 linguriţă seminţe de coriandru Spălaţi perele,... Citeşte