Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 18 ian 2008 - Anul XIII, nr. 14 (3695)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Deci, până la urmă erau bani de pensii?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Guvernul a hotărât să trimită o delegaţie care să convingă ţările occidentale şi investitorii străini că economia României este solidă. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat că ”această echipă va face exact ceea ce fac eu la diverse conferinţe internaţionale. Va promova interesul României.”

Păi, exact aici este problema după părerea mea: credibilitatea transmiţătorului acestui mesaj este aproape de zero. Dacă delegaţia României va fi tot atât de credibilă ca Varujan Vosganian, mai bine îi ţinem acasă şi economisim banii de avioane.

Guvernul se face că nu înţelege că îngrijorarea investitorilor vine tocmai din politicile proaste, iresponsabile şi populiste ale... guvernului. Vi-l amintiţi pe acelaşi domn Vosganian când cu scandalul pensiilor? Un cor de analişti (inclusiv actualul europarlamentar liberal Daniel Dăianu) a spus că este riscant şi că dă peste cap bugetul oricum suprasoliciat al fondului de pensii. Cum după analişti şi preşedintele Băsescu a spus că nu este clar de unde se asigură fondurile, Antena 3 a crezut că e cazul să facă dreptate, aşa că l-a invitat mai multe seri la rând pe Vosganian. Înarmat cu o carioca neagră, ministrul a demonstrat că sunt fonduri şi că numai răuvoitorii, interesaţii politici şi, în general, oamenii fără suflet ar spune contrariul. Acum, acelaşi Vosganian spune că de fapt banii se iau de la bugetul de stat şi se transferă la fondul de pensii. 1,5 miliarde de euro în 2009. Adică exact cât spunea o estimare oficială făcută de departamentul economic al Preşedinţiei că ar fi deficitul bugetului de pensii dacă se aproba legea PNL - PSD (am publicat aceste date la vremea respectivă într-un editorial din ”Adevărul”). Deci, până la urmă tot la aceleaşi cifre s-a ajuns: bugetul de pensii nu este de plastilină, aşa cum părea pe tabla de la Antena 3. Ministrul de Finanţe se joacă cu miliardele de euro de parcă ar fi răţuşte de plastic în cadă. Şi în acelaşi timp vrea să fie credibil când spune că deficitul bugetar va fi ţinut sub control în 2008 şi 2009, adică doi ani pentru care guvernul a antamat deja sume serioase. Acelaşi guvern care a eşuat în a controla inflaţia rupând cu tradiţia politicilor de control inflaţionist începute de guvernul Isărescu şi continuate de Năstase. 

Ce se întâmplă acum? Investitorii care mizau pe leu se retrag, aşa că moneda naţională scade îngrijorător faţă de euro. Aşteptările sunt pesimiste. Analiştii bancari şi financiari întrebaţi de presă spun în mod repetat că nu cred că acest guvern va respecta ţinta de deficit bugetar. Când aştepţi lucruri proaste de la viitor, tinzi să blochezi investiţiile şi să fii exagerat de prudent. Poate să se jure guvernul pe cele sfinte că economia merge bine, nu va avea nici un efect. E acelaşi guvern care a respins iniţial legea PSD de mărire a pensiilor spunând că nu există fonduri, apoi a acceptat-o, dar a promis că nu va afecta bugetul de stat. Acum anunţă subvenţie de la buget la fondul de pensii. Acelaşi guvern care a promis că va controla inflaţia şi că va limita deficitul bugetar. Ce investitor ar paria pe aşa guvern?
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deci, până la urmă erau bani de pensii?.
 Vizualizări articol: 2300 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Deci, până la urmă erau bani de pensii?5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ref.bani de pensii trimis de
(18 ian 2008, 19:34:53
Cristian, ai perfecta dreptate,imi pare bine ca gandesti liber fara a fi influentat politic. Tine-o tot asa, si Bunul Dumnezeu sa te ajute sa ajungi la putere. Romania are mare nevoie de oameni tineri care sa gandeasca ca tine.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tartă cu pere, mere şi nuci 200g făină120g unt30g zahăr tos20g zahăr praf5-6 pere2 mere150g nuci100g gem de caise2 linguri coniac1 lămâieun vârf de cuţit sareunt şi făină pentru uns şi tapetat tava Amestecaţi făina cu 100g unt, cu puţină... Citeşte