Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 4 ian 2008 - Anul XIII, nr. 2 (3683)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


La ce să fiţi atenţi în 2008

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În primul rând, la economie. Instabilitatea politică şi un guvern slab au dus la un comportament riscant în finanţele publice. Guvernul de dreapta Tăriceanu s-a dovedit mai iresponsabil fiscal decât guvernul de stânga Năstase şi aceasta este încă o dovadă a irelevanţei doctrinelor în România. Supraîncălzirea economiei după câţiva ani de creştere, iresponsabilitatea bugetară combinate cu şocurile externe (criza creditelor din Europa şi America) ne-ar putea duce la prima criză economică trăită de generaţia consumistă. De câţiva ani, România urbană trăieşte deliciul consumului. Creşterea economică, expansiunea creditului imobiliar şi de consum au creat o clasă de mijloc tot mai substanţială. Ei sunt românii care blochează traficul din Valea Prahovei în week-end şi din Bucureşti în fiecare zi. Au trecut zece ani de la ultima recesiune (determinată de reformele necesare în 1997) şi prima generaţie de consumatori ai post-tranziţiei consideră că boom-ul este o stare naturală. Nu este aşa. Există semne că economia se poate gripa. O economie tot mai dependentă de servicii şi investiţii este şi mai expusă unor potenţiale crize. Până acum, criza politică s-a desfăşurat independent de situaţia economică. Dacă guvernele vor continua să pompeze bani în economie s-ar putea să asistăm la situaţia inversă: o criză economică ce ar putea arunca politica în aer.

În al doilea rând, trebuie să acordăm atenţie consolidării statului de drept. Corupţia sistemică este pentru prima dată ameninţată de instituţii cu puteri speciale. Influenţa externă a fost hotărâtoare în această direcţie. Am creat PNA la insistenţele Comisiei Europene şi tot Comisia a fost principalul suporter al reformelor. Iar 2007 a fost anul dezamăgirilor. Odată intraţi în UE, puterea Comisiei asupra guvernului de la Bucureşti a scăzut simţitor. S-a văzut imediat efectul: politicienii care au beneficiat ani în şir de corupţia sistemică au aplicat contra-reforma. Ca şi în Italia, când s-a desfăşurat operaţiunea ”Mani pulite”, acesta este un semn că instituţiile îşi fac treaba. Dacă nu ar deranja sistemul, nimeni nu i-ar ataca pe procurori. O alianţă puternică de politicieni şi ziarişti care îi protejează încearcă să răstoarne tendinţa de consolidare a instituţiilor independente. În 2008 vom vedea care este rezultatul acestei bătălii.

Pe plan politic, 2008 va decanta trei ani de crize. Coabitarea între un preşedinte popular şi un guvern care îi este ostil a arătat limitele sistemului semiprezidenţial. Nu există însă nici o şansă de schimbare a Constituţiei, dat fiind blocajul reciproc al partidelor. Spectrul politic (ca şi societatea) s-a împărţit în tabăra pro-Băsescu şi tabăra anti-Băsescu. Susţinătorii Preşedintelui sunt mai populari în sondaje, dar pot pierde şansa de a avea majoritate parlamentară dacă nu vor juca bine la cele două rânduri de alegeri care urmează. Tabăra mult mai amestecată anti-Băsescu nu poate face strategii pentru că partidele de acolo nu pot juca unitar. Ei depind doar de greşelile primilor.

Un proverb chinezesc spune ”să te ferească zeii să trăieşti vremuri interesante”. 2008 va fi un an interesant.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La ce să fiţi atenţi în 2008.
 Vizualizări articol: 2242 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
La ce să fiţi atenţi în 20084.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De ce trimis de
( 5 ian 2008, 09:51:55
De ce nu pot sa vad si eu totte comentarele facute de alte persoane cum era si inainte nu am sa mai accesezi pagina ziarului de acum inainte . multumesc

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Vită în sos tomat 4 porţii - 80 minute 600g carne de vită600g roşii600g ţelină500ml supă de legume (sau din cub concentrat)25g unt1 linguriţă boia iute± sare, piper Preparaţi supa de legume şi când începe să fiarbă, adăugaţi roşiile... Citeşte