Am asistat acum două zile la o prezentare pentru cei care vor să urmeze un doctorat la London School of Economics (cea mai importantă universitate de ştiinţe sociale din Marea Britanie, unde momentan urmez un master în politici europene). Profesoara care prezenta a început prin a ne descuraja: un doctorat la LSE înseamnă patru ani de muncă multă, cercetare academică grea şi neapărat inovativă, activitate desfăşurată pe ramura cea mai de jos a vieţii universitare, imposibilitatea de obţine bani mai mulţi dintr-un job bine plătit, pentru că nu ai timp de o slujbă cu normă întreagă, şi o bursă cît să trăieşti la limita decenţei. Dacă veţi fi acceptaţi aici veţi munci mult, veţi fi deprimaţi zile întregi şi vă veţi plictisi de atîta cercetare, cam asta a fost concluzia acriturii britanice, care vorbea de un doctorat adevărat.
Ce citesc acum trei zile în Gîndul? Ministrul Cristian David tocmai a obţinut un doctorat românesc. Cosmin Guşă la fel. Chiar şi omul de afaceri Costel Căşuneanu este doctor al Academiei de Poliţie. Prefectul de Suceava Orest Onofrei a fost şi el doctorand în timp ce îndeplinea funcţia publică, la fel şeful poliţiei capitalei. Ei bine, eu nu cred că aceşti oameni pot fi cu adevărat doctori. Nu cred că un ministru în funcţie care răspunde de poliţie şi adminstraţie are timp de cercetare academică adevărată. Nu cred că un lider de partid ca Guşă care e toată ziua la televizor are timp măcar să consulte literatura de specialitate din domeniul geopoliticii, unde se vrea doctor. Ori aceşti oameni sunt nişte genii absolute, care i-ar face invidioşi pe profesorii de la Harvard, Oxford sau LSE, caz în care ar trebui să îi exportăm repede pentru că România e prea mică pentru capacitatea lor intelectuală, ori aceste titluri de doctor sunt nişte făcături.
Suntem încă o ţară bananieră la capitolul universitar. Numai în ţările bananiere primul ministru în funcţie (Adrian Năstase) predă normă întreagă la cinci universităţi. Numai în ţările bananiere o cocotă închipuită ca Elena Udrea poate să aspire la a fi profesor universitar. În aceste ţări, prestigiul academic este folosit, cumpărat, corupt de închipuiţii zilei. Nici nu e de mirare că nu avem nici o universitate în primele 500 ale lumii. Aceşti “doctori” nu produc şi nu vor produce plus de valoare intelectuală. Dar ce nu înţeleg toate aceste feţe palide cu aer de academicieni este că în lumea normală în care vrem să intrăm nu dă nimeni doi bani pe tine dacă spui că ţi-ai luat doctoratul când erai ministru. Doctoratul e doctorat, ministeriatul e ministeriat. Dacă vrei să le faci pe amândouă în acelaşi timp, atunci nu faci nimic bine. Faptul că Guşă, David et comp încă mai cred că dă bine să faci aşa ceva ţine de subdezvolatarea mentală în care se scaldă elitele noastre TV. Şi ţine şi de un sistem universitar corupt care poate fi reformat doar prin reformă radicală, practic reconstruire de la zero. Altfel adevăraţii doctoranzi din România, care chiar încearcă să facă cercetare academică, nu au nici o şansă: diplomele lor sunt supuse inflaţiei, pentu că pe piaţă intră nulităţile VIP.