Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 dec 2007 - Anul XII, nr. 298 (3667)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Casele noastre pestriţe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 1996 – 2004, unul dintre vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Suceava a fost Mihai Grozavu, un om care, nu ştiu de ce, nu prea era iubit de presă.

Prin 2002 sau 2003, de abia întors din străinătate, Mihai Grozavu explica, parcă într-o şedinţă cu primarii, că toţi proprietarii de case, chiar şi din mediul rural, ar trebui să ceară aprobare Primăriei pentru a-şi vopsi casa sau chiar gardul.

Mai mult, spunea Grozavu că ar trebui ca Primăria să impună culoarea în care omul să-şi vopsească propria casă sau propriul gard. Asta, repet, chiar şi la sate.

Şi explica vicepreşedintele de atunci al Consiliului Judeţean că aşa este în vest, că trebuie să existe o uniformitate în cromatica imobilelor, pentru ca satele să arate frumos, etc, etc. Prostii de genul ăsta.

Când l-am auzit pe Mihai Grozavu, m-a pufnit râsul. Ce prostie! Cum să-mi impună mie Primăria să-mi vopsesc gardul într-o anumită culoare? Dacă mie îmi place roz bombon, îmi vopsesc gardul în roz bombon. Şi casa. Dacă vecinului îi place culoarea verde, îşi vopseşte gardul şi casa în verde. Nu se asortează culorile? Şi care e problema mea? Culorile casei mele şi ale gardului meu se asortează şi, mai important, sunt pe gustul meu. E logic, nu? E casa mea şi fac ce vreau cu ea. Aşa gândeam atunci, la fel ca majoritatea românilor.

În vara lui 2003, am fost în concediu, cu maşina, în Grecia. Când am intrat în primul sat elen am rămas şocat. Toate casele, precum şi gardurile, erau vopsite în aceleaşi culori. Alb şi albastru. Mergeam cu maşina pe şosea şi aveam impresia, fără nici un fel de exagerare, că mă plimb printr-o farmacie. Senzaţia de curăţenie era amplificată de acel joc al culorilor, alb şi albastru, care, întâmplător sau nu, sunt culorile drapelului naţional al Greciei. Casele din acel sat, luate una câte una, nu erau cine ştie ce. Nu se comparau cu cele de la noi, din Bucovina. Dar satul, în ansamblul lui, părea de pe altă lume. Doar datorită acelor culori ce dominau aşezarea. Mi-am amintit atunci de Mihai Grozavu. Spusele lui, pe care le-am menţionat anterior, nu mai îmi păreau deloc prostii. Dimpotrivă.

Zilele trecute, „Monitorul” a publicat un articol intitulat „Sucevenii cer ca Primăria să le refacă faţada blocurilor”. Am rămas surprins de o serie de reacţii ale mai multor cititori, care, pornind de la acest articol, au adus subiectul discuţiei în altă zonă. Acea a aprobărilor pentru modificarea faţadei casei. Iar tonul comentariilor a fost cam la modul următor: „Am plătit impozitul la primărie, sănătate, îmi vopsesc singur faţada, e proprietatea mea şi nu-mi impuneţi voi mie ce să fac cu ea şi când...sau vă credeţi şi voi comunişti şi ne întoarcem în trecut? Unde e liberalismul?” Vedeţi? Asta e problema noastră, a românilor. Ne mirăm ce frumos e în alte ţări, ce sate şi oraşe frumoase au, dar când ni se cere să respectăm nişte reguli (pentru a ajunge şi noi ca vest europenii) îi acuzăm de comunism pe  cei care ni le impun. Avem încă mentalitatea, cu adevărat comunistă, că statul trebuie să ne dea cu mătura în faţa casei, că statul trebuie să aibă grijă de blocul în care toţi locatarii sunt proprietari. Cât timp vom mai gândi aşa, vom avea pestriţeala pe care o avem acum în municipii, oraşe, sate, cătune şi în orice aşezare în care există cel puţin două case.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Casele noastre pestriţe.
 Vizualizări articol: 3407 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.31/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 13 voturi
Casele noastre pestriţe2.3513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salata cu omleta 2 porţii - 25 minute 4 ouă2 roşii2 castraveţi1 leg. ceapă verde1 salată verde mai mare2 linguri boabe de porumb fiert3 linguri ulei de măsline1 lămâie1 leg. pătrunjel verdesare, piperFaceţi 2 omlete din câte 2 ouă amestecate cu... Citeşte