Acesta este mesajul trimis luni seara ziariştilor de la „Cotidianul” de o sursă care a participat la negocierile pentru formarea Partidului Democrat Liberal. „O singură decizie”, adică înfiinţarea PDL, iar ordinul este dat de „Zeus”, adică de însuşi preşedintele Traian Băsescu.
În mod normal, o fuziune sau, mă rog, formarea unui nou partid, cum este în acest caz, se face după consultarea organizaţiilor judeţene. Chiar dacă formală. Adică vine un lider de la Bucureşti care răspunde de respectiva organizaţie judeţeană şi spune că forul local de conducere trebuie să adopte o hotărâre favorabilă fuziunii sau înfiinţării unui nou partid. Cele mai multe organizaţii judeţene se supun şi aşa se ajunge la majoritate. Apoi are loc o şedinţă mare pe la Bucureşti în care, ţinându-se cont că majoritatea filialelor au optat pentru directiva de la centru, se hotărăşte în consecinţă. Se face fuziunea, alianţa sau, după caz, un nou partid. Toată lumea ştie ce se întâmplă, liderii locali de partid, presa, membrii simpli. Evident, chestiile de fineţe (funcţii, destine în partid) sunt secrete, dar restul e public.
În cazul viitorului PDL, lideri ai PD sau ai PLD au aflat de la televizor despre faptul că vor face parte dintr-un nou partid. Vicepreşedinţi la nivel central, şefi de organizaţii judeţene, nu i-a întrebat nimeni. Doar Zeus a vorbit. Şi cuvântul lui e lege.
În presa centrală de luni a apărut un interviu în care liderul de faţadă al democraţilor, Emil Boc, spunea că insistă ca PD şi PLD să participe separat la alegerile parlamentare din 2008, în ideea ca partidul lui Stolojan să se concentreze pe atragerea electoratului liberal.
În aceeaşi zi, pe seară, se anunţă formarea unui nou partid. Asta în timp ce greii PD – ului, Vasile Blaga şi Adriean Videanu, nu se aflau în Bucureşti în momentul luării acestei decizii.
I-am văzut luni seara, la tv, pe câţiva dintre liderii celor două partide. Boc şi Stolojan, care aflaseră de câteva ore ce au hotărât ei, păreau că încep să se obişnuiască cu ideea, ceilalţi erau încă derutaţi.
De la PD s-au aliniat în faţa presei, alături de Emil Boc, doar Adriean Videanu (reîntors, între timp, în Capitală), Cezar Preda şi, evident, Elena Udrea.
PLD – ul şi-a adus preşedintele executiv, Gheorghe Flutur, şi câţiva vicepreşedinţi. În acest context, din punctul de vedere al funcţiilor, nu am înţeles ce căuta Elena Udrea acolo. În fine, asta e treaba lor.
Ce mă amuză pe mine este circul ce se va crea în privinţa viitorului organizaţiilor locale ale celor două partide.
Cel puţin la nivelul judeţului Suceava, PLD s-a organizat foarte bine şi şi-a înfiinţat organizaţii în aproape toate, dacă nu toate, localităţile. În campania electorală pentru europarlamentare, pelediştii au muncit pe brânci. Acum vor fi nevoiţi să-şi împartă funcţiile cu liderii democraţi din zonă sau, în unele locuri, să se dea la o parte. Credeţi că vor fi de acord? Dar democraţii suceveni credeţi că se bucură de această idee?
După părerea mea, formarea noului partid, în acest moment, este o greşeală. După alegerile locale, era altceva. În momentul de faţă, PLD este pe val. Sau, mai corect spus, era pe val. PLD era singurul partid de pe eşchierul politic care putea atrage nehotărâţii. Lumea vrea mereu o schimbare. PSD a fost la guvernare, PD a fost, PNL a fost. Le mai rămânea PLD.
Am vorbit cu oameni care, la alegerile europarlamentare, mi-au spus că ar fi votat cu PLD, dar sunt convinşi că e un vot pierdut, aşa că mai bine nu merg la vot. La alegerile locale, sunt convins că această categorie ar fi votat PLD. Iar după alegerile locale, PLD ar fi obţinut un scor mult, mult mai bun decât cel de la europarlamentare. O alianţă atunci (sub explicaţia că PD şi PLD sunt singurele care pot scăpa ţara de corupţie şi au nevoie de o majoritate, bla, bla, bla...) ar fi adus un câştig pentru ambele partide.
Singura explicaţie pe care o găsesc pentru luarea acestei decizii este obsesia unor persoane (nu multe) pentru un partid unic. Iar hotărârea lui Zeus a fost luată, cred eu, sub efectul rezultatului alegerilor din Rusia, unde partidul lui Putin a obţinut peste 60%. După ce Zeus a văzut rezultatele şi-a spus: „Uită că se poate”. Şi, pentru a nu se răci ideea, a înfiinţat PDL.