Duminică, 11 noiembrie 2007, a avut loc la Iaşi un miting electoral prilejuit de lansarea oficială a candidaţilor PLD pentru scrutinul din 25 noiembrie.
Potrivit postului TV Antena 3, la mitingul din capitala Moldovei s-au strâns cu chiu cu vai 400 de inşi. Drept argument zdrobitor, ne-au fost înfăţişate numeroase locuri goale.
Potrivit postului TV Realitatea, la reuniunea de la Iaşi au participat peste 1000 de persoane. Imaginile au fost astfel relatate încât să ne convingă că sala a fost arhiplină.
Amândouă posturile au difuzat ştirea că la reuniune a fost prezent şi a luat cuvântul Traian Băsescu.
Telespectatorul interesat să ştie cu exactitate cam câţi simpatizanţi a reuşit să strângă Theodor Stolojan rămâne niţel descumpănit. Presupunând, prin absurd, desigur, că în România lui Irinel Columbeanu ar putea exista un telespectator care să se dea de ceasul morţii pentru a şti aşa ceva.
Păcătuind prin optimism exagerat, vom crede că sunt, totuşi, români preocupaţi şi de o reuniune electorală.
Pentru a-i vindeca de descumpănire, le vom oferi reţeta născocită de Caragiale în textul Sfaturi din Moftul român, 3 iunie 1893:
„Luaţi o jumătate de afirmare a unui ziar opozant şi amestecaţi-o bine cu o jumătate de dezminţire a unui guvernamental”, iată o reţetă deseori bună pentru a afla adevărul.
Antena 3 e un post anti-prezidenţial. Realitatea TV e un post pro-prezidenţial.
Aplicând sfatul lui Caragiale, vom afla că la Iaşi au fost prezente cam la vreo 700 de persoane. Sala n-a fost nici goală, nici plină. A fost goală pe jumătate sau, mă rog, plină pe jumătate.
Controversabil e doar numărul de participanţi.
Sigure sunt însă trei adevăruri:
a) Cei din sală au fost momiţi la miting cu alte dulciuri decât cele ale convingerilor politice.
b) La mitingul electoral al PLD a participat şi a luat cuvântul Traian Băsescu.
Primul adevăr îşi are certitudinea în cunoaşterea stării de spirit a românilor. E greu de crezut că, excepţie făcând neamurile şi clientela politicienilor, vor fi români dispuşi să piardă timpul lor preţios la un miting electoral.
Al doilea adevăr se bazează pe imaginile înfăţişându-l pe domnul preşedinte în prezidiu mai întâi şi, la tribună, ţinându-şi discursul mai apoi.
Ce a zis domnia sa cu exactitate nu vom şti niciodată. Ziarele şi televiziunile au difuzat doar fragmentul în care Traian Băsescu s-a plâns că Referendumul său (iată-l şi proprietar de Referendum şi nu de motoretă!) e boicotat de oligarhii din presă. Pe site-ul Preşedinţiei nu se suflă un cuvânt, nici măcar despre prezenţa preşedintelui la Iaşi. Ceea ce ne pune în mare încurcătură. Să fie conştienţi cei de la Departamentul de comunicare publică al Cotrocenilor că momentul de la Iaşi e o gravă încălcare a Constituţiei şi, în consecinţă, au decis, în chip arbitrar, să nu treacă deplasarea în capitala Moldovei printre acţiunile oficiale ale lui Traian Băsescu?!
c) Sfatul lui Caragiale se voia o nouă ironie la adresa unei realităţi pe care a satirizat-o cu asprime în multe dintre textele sale: împingerea tendenţiozităţii politice până la falsificarea adevărului.
Caragiale denunţa fenomenul ca petrecându-se în 1893.
Au trecut de atunci 114 ani.
Să mai spună cineva ca s-a schimbat ceva în ţara asta!