Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 26 oct 2007 - Anul XII, nr. 252 (3627)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


De ce vrea Băsescu sistemul electoral francez?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Răspunsul scurt la întrebarea din titlu: pentru că vrea să fie sigur de o majoritate parlamentară favorabilă după 2008. Traian Băsescu a priceput (sau a fost bine sfătuit) că şi dacă se menţine actualul sistem de vot şi dacă se adoptă varianta mixtă propusă de APD, riscă să nu poată avea această majoritate. În schimb, un sistem majoritar ar asigura primului partid clasat şi o majoritate confortabilă. Câteva detalii despre aceste sisteme de vot. Cel majoritar avantajează peste tot partidele mari. În varianta sa absolută, într-un singur tur (SUA, Anglia) duce la bipartidism. Varianta franceză propusă iniţial de PSD şi acum de Băsescu (două tururi) asigură primului partid mai multe scaune parlamentare decât procentul de voturi obţinut şi exclude cu totul partidele mici din Parlament. Avantajele acestui sistem sunt limpezi: majorităţi stabile, circumscripţii uninominale. Dezavantajele: minorităţile excluse, spectrul politic forţat să joace doar între câteva partide mari.Pro Democraţia propune un sistem mixt. El ar elimina parţial principala cauză de nemulţumire a românilor fată de sistemul actual: lipsa legăturii directe cu parlamentarul. În acelaşi timp, ar atenua dezavantajele sistemului majoritar, permiţând şi reprezentarea partidelor mici. Aşa spun optimiştii. Scepticii spun însă că, în loc să ia ce e mai bun de la ambele sisteme, cel mixt preia problemele fiecăruia. Astfel încât legătura cu alegătorul tot rămâne difuză şi nici nu se pot forma majorităţi clare. Dreptatea e la mijloc. Eu aş prefera însă ca România să treacă la un sistem mixt, nu e o idee bună să schimbi radical sistemul de vot, cu opusul său. Mai bine le facem treptat, să nu riscăm să pierdem şi ce este bun în varianta actuală (de pildă, reprezentarea politică a maghiarilor).

Cum s-ar distribui scaunele dacă publicul ar vota cum ne zic sondajele de acum? În sistem mixt, PD ar câştiga alegerile cu ceva peste 40%. Complicata procedură de alocare a locurilor i-ar aduce câteva procente în plus în Parlament, dar nu e deloc sigur că ar avea majoritate. Ce s-ar întâmpla atunci? Clivajul pro / anti-Băsescu, care domină acum viata politică, tot nu ar avea un câştigător clar. Deşi conduce în sondaje, tabăra pro-Băsescu riscă să nu poată forma guvernul (sau să formeze unul foarte slab în cel mai bun caz).

Ce s-ar întâmpla dacă am avea sistemul francez susţinut de Băsescu? Lupta va fi pe aliniamentul pro / anti-Băsescu, cu PD adunând voturile simpatizanţilor. Candidaţii săi ar intra al doilea tur şi ar concura cu o alianţă nebună formată din PSD, PNL, PRM, UDMR. Evident, din tabăra anti-Băsescu, PSD va domina al doilea tur ca fiind partidul cel mai mare. PNL si PRM ar dispărea din peisaj, iar UDMR ar lua câteva locuri, acolo unde maghiarii sunt majoritari. Practic, pe aceleaşi date de sondaj, am avea un parlament dominat de PD, doar cu PSD si UDMR în opoziţie. Devine evident de ce nu vrea Traian Băsescu sistem mixt şi preferă unul majoritar. Este legitim să vrea aşa ceva, fiecare actor preferă sistemul care îl avantajează. Problema lui este că apare târziu în discuţie şi îngroapă consensul obţinut pe o variantă de mijloc care chiar avea şanse de reuşită. În acelaşi timp, e puţin probabil că va obţine ce vrea (de ce ar vota actualele partide un sistem care le-ar desfiinţa sau reduce la impotentă, chiar şi în ciuda unui referendum?).

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce vrea Băsescu sistemul electoral francez?.
 Vizualizări articol: 2650 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
De ce vrea Băsescu sistemul electoral francez?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei