Paul Păcuraru, ministrul Muncii, şi Varujan Vosganian, ministrul Finanţelor, au venit, marţi seara, la Sinteza Zilei de pe Antena 3, să explice naţiunii măsurile luate de guvern pentru mărirea pensiilor şi a salariilor.
În efortul vădit de a fi cât mai convingători, cei doi demnitari, ajutaţi de Mihai Gâdea, au pus la lucru o planşă, scrisă cu creioane colorate.
Pe toate agenţiile de presă zburdase ştirea că DNA a albit Dosarul Flota. Dacă prima expertiză stabilise o pagubă adusă statului, prin vânzarea pe sub mână a celor 18 nave, de 275 milioane de euro, cea de a doua, comandată de ţuluşii de la DNA, a conchis că paguba e zero.
Prima expertiză, care ar fi adus la Buget, din condamnarea celor 80 de responsabili, în frunte cu Traian Băsescu, 275 milioane de euro, a costat 10.000 de euro.
Cea de a doua, care n-aduce nimic, a costat 43.000 de euro.
Statul nu numai că nu se pricopseşte cu nimic, în urma acestui proces, dar mai mult, pierde 43.000 de euro.
Aţâţat de această nouă golănie a DNA, absolvirea pe faţă, fără minima precauţie, a Jupânului de la Cotroceni, am încercat să-i antrenez pe cei doi demnitari la o dezbatere în această chestiune.
Au evitat cu brio provocarea mea, susţinând, fie că nu se pricep (Paul Păcuraru), fie că vor să evite stările conflictuale (Varujan Vosganian).
La momentul respectiv, refuzul celor doi fruntaşi liberali de a folosi golănia DNA pentru a-i mai da un bobârnac lui Traian Băsescu mi s-a părut o greşeală.
Pentru că, socoteam eu:
1) Lansarea unei ofensive în chestiunea albirii Dosarului Flota ar fi un mijloc eficient de a mai contracara ofensiva Cotrocenilor în afacerea Remeş-Mureşan.
2) Tabelele şi tabelaşele menite a dovedi grija Guvernului pentru creşterea nivelului de trai, nu interesau pe nimeni.
A doua zi, miercuri, am aflat că ratingul emisiunii a fost foarte bun, mult superior celui înregistrat de o emisiune la un post concurent, în care Gigi Becali se dăduse în spectacol.
Şi am început să mă gândesc dacă nu cumva cei doi demnitari aveau dreptate, refuzând implicarea într-un nou scandal.
Nu-i exclus ca românii, sătui de circul politicianist zilnic, să nu mai fie interesaţi de scandaluri, preferând să afle dacă le cresc sau nu veniturile.
E limpede că PNL a ales drept tactică politică punerea accentului pe măsurile social-economice, în strădania de a dovedi electoratului că, în timp ce Traian Băsescu aprinde scandaluri în serie, Guvernul se ocupă de administrarea ţării.
Nu-i exclus, aşadar, ca această tactică să fie inspirată, deşi noi, analiştii politici, o judecăm ca fatalmente perdantă.
"