Guvernul are nevoie anul viitor de peste trei miliarde euro pentru susţinerea sistemului public de pensii, în condiţiile Legii actuale a pensiilor, sau de cinci miliarde euro în cazul unei alte variante a acestei legi, cu o creştere suplimentară a deficitului, a afirmat, ieri, premierul Emil Boc.
"În 2011, în forma adoptată de dumneavoastră, ne mai trebuie peste trei miliarde de euro ca să susţinem pensiile în vederea plăţii lor, aşa cum sunt în legea actuală. Dacă s-ar opta pentru o altă variantă, ar fi nevoie în 2011 de cinci miliarde de euro, de o creştere suplimentară a deficitului. Credeţi că aceşti bani îi luăm uşor de undeva? Ei trebuie luaţi de la dezvoltare sau împrumutaţi. Întrebarea se ridică: te mai împrumută cineva pentru consum ? Vă asigur că nu", a afirmat, în Parlament, şeful Guvernului.
Premierul a menţionat importanţa acordului cu FMI, afirmând din nou că fără împrumutul acordat de instituţia financiară cursul valutar ar fi urcat la 6 lei pentru un euro.
El s-a referit şi la creşterea vârstei de pensionare, arătând că aceasta va fi derulată până în 2015 pe baza legislaţiei aflată deja în vigoare, urmând să ajungă în acel an la 65 ani pentru bărbaţi şi 60 ani pentru femei, în timp ce egalizarea vârstei de pensionare se va produce în anul 2030.
Premierul a ţinut totodată să-i mulţumească fostului ministru al Muncii Mihai Şeitan pentru modul în care a lucrat la proiectul legii sistemului unitar de pensii, în calitate de consilier guvernamental şi, ulterior, ca ministru.
La Camera Deputaţilor se desfăşoară, în prezenţa premierului Emil Boc, dezbaterea politică solicitată de grupul PNL privind situaţia prezentă şi evoluţia socio-economică a României.