Preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ieri, după întâlnirea de la Ministerul de Finanţe, că discuţiile privind majorarea salariului minim vor fi continuate, săptămâna viitoare, într-o comisie de dialog social, din care vor face parte toţi partenerii sociali.
La discuţiile de la Ministerul Finanţelor au participat, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, iar din partea partenerilor sociali, doar preşedintele CNS Cartel Alfa, care a precizat că discuţiile au avut loc la solicitarea expresă a reprezentanţilor Cartel Alfa.
Hossu a declarat că majorarea salariului minim ar fi, la ora actuală, un instrument şi o sursă de venit suplimentară la bugetul de stat, fiind, în acelaşi timp, o necesitate, care nu va avea nici o influenţă asupra salariului mediu pe economie, care este influenţat de valoarea inflaţiei.
"Practic, evoluţia pe ultimii 10-15 ani arată că şi în anii cu salturi spectaculoase pe salariul minim, de peste 53%, efectul a fost aproape nul în structura salariului mediu, în sensul în care în 2002 creşterea respectivă a dat un salariu mediu de 9,4 faţă de o inflaţie de 9,2. Deci există un echilibru între structurile dintre inflaţie şi salariul mediu şi nu faţă de salariul minim pe economie", a declarat preşedintele Cartel Alfa.
Întrebat de ce este necesară stabilirea unui salariu minim unic pe economie atât în mediul privat, cât şi în sistemul bugetar, Bogdan Hossu a precizat că acest lucru reprezintă o practică, pentru că este o formă de a combate evaziunea fiscală şi de a avea posibilitatea ca pentru munca activă a unei persoane să existe resursele necesare pentru trai.
"Am atras atenţia domnilor miniştri că acest subiect, ca şi Legea pensiilor, în baza angajamentului luat, ar trebui să facă obiectul unor discuţii", a declarat Hossu.
El a mai spus că în cursul săptămânii viitoare ar urma să fie constituită o comisie de dialog care să finalizeze activităţile privind legea pensiilor, precizând că ar trebui scoasă "o hârtie comună", cu observaţiile şi punctele de vedere şi de compromis între partenerii sociali şi Guvern, care să fie înaintată la Camera Deputaţilor, dar şi să discute pe legea salarizării, deoarece conflictele existente ar trebui să fie stinse prin găsirea unor modalităţi de rezolvare foarte clare.
Preşedintele Cartel Alfa a mai precizat că partenerii sociali vor avea o întâlnire şi cu delegaţia FMI, marţi, de la ora 9.00.