Preţurile solicitate de proprietarii locuinţelor din principalele şase oraşe din România, inclusiv Bucureşti, au scăzut anul trecut în medie cu 17%, cele mai redus nivel, de 927 euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă, fiind înregistrat în Iaşi, potrivit datelor site-ului imobiliare.ro.
Cel mai recent indice al imobiliare.ro, lansat la sfârşitul anului trecut şi realizat pe baza ofertei listate pe site-ul imobiliar în Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Braşov, Iaşi şi Timişoara, arată că în ultima lună a anului trecut preţul mediu la nivel naţional solicitat de proprietari a ajuns la 1.228 euro/mp, faţă de 1.245 euro/mp în iunie, respectiv 1.477 euro/mp în ianuarie, ceea ce reprezintă o scădere de aproape 17%.
Scădere semnificativă în prima jumătate a lui 2009
"Dacă primele şase luni au fost caracterizate de o scădere semnificativă, semestrul al doilea a avut o evoluţie mai puţin spectaculoasă. Totuşi, faţă de martie 2008, punct de referinţă în ceea ce priveşte nivelul maxim al preţurilor la apartamente, preţurile actuale sunt cu peste 40% mai mici", se arată în studiul imobiliare.ro.
În Bucureşti cele mai mari reduceri de preţuri s-au înregistrat la apartamentele noi, care au pierdut 29%, ajungând la finalul anului la 1.461 euro/mp.
Locuinţele vechi s-au ieftinit cu aproape 22% în 12 luni, astfel că pe ansamblu preţurile de vânzare ale apartamentelor din Bucureşti au scăzut într-un an cu 22,4%, de la 1.694 euro/mp, în ianuarie la 1.315 euro/mp.
În Braşov, preţurile apartamentelor au înregistrat variaţii semnificative pe parcursul anului, iar până la sfârşitul anului nivelul mediu a scăzut cu 21,9%, de la 1.216 euro/mp, valoare înregistrată în luna ianuarie, la 950 euro/mp.
De asemenea, apartamentele noi din Cluj-Napoca au ajuns să fie scoase la vânzare la preţuri cu aproape 10% mai reduse faţă de cele vechi. Nivelul mediu al preţurilor din Cluj-Napoca s-a menţinut relativ constant de-a lungul anului, în jurul valorii de 1.046 euro/mp, deşi a avut şi perioade de creşteri şi de scăderi.
"Numeroasele proiecte imobiliare din Cluj-Napoca şi oferta mare de apartamente noi au determinat ca preţul mediu cerut pentru apartamentele noi să fie, pe tot parcursul anului, sub cel al apartamentelor vechi, iar la finalul lui 2009 diferenţa fiind de aproape 10% (982 euro/mp faţă de 1.076 euro/mp)", se menţionează în studiu.
Şi preţurile apartamentelor din Constanţa au cunoscut o evoluţie descendentă pe tot parcursul anului 2009, nivelul mediu ajungând la 1.054 euro pe metrul pătrat de suprafaţă utilă, cu 23,9% sub cel înregistrat la începutul anului. Deşi procentul cu care a scăzut preţul apartamentelor noi, de 19.3%, este mai mic decât cel înregistrat de apartamentele vechi, de 24,1%, în ultimul trimestru al anului, apartamentele noi au fost mai ieftine decât cele vechi, 1.012 euro/mp, faţă de 1.060 euro/mp, valori valabile la sfârşitul anului.
Iaşi, cel mai ieftin - 893 euro/mp
Iaşiul este cel mai ieftin dintre marile oraşe din ţară în urma evoluţiei preţurilor la locuinţe, cu un preţ mediu pe metru pătrat de suprafaţă utilă de 927 euro, cu 17,7% mai puţin decât valoarea înregistrată la începutul anului.
Dacă în primele două luni, apartamentele vechi din Iaşi erau mai scumpe decât cele noi, situaţia s-a modificat începând cu luna martie, iar diferenţa dintre preţul mediu al apartamentelor noi şi cel al apartamentelor vechi s-a accentuat în a doua parte a anului, respectiv 999 euro/mp - în cazul apartamentelor noi faţă de 893 euro/mp - pentru apartamentele vechi.
Iaşiul este şi singurul mare oraş din ţară unde preţul mediu al apartamentelor vechi a coborât la finalul anului sub 900 euro, respectiv la 893 euro/mp.
Anul 2009 a adus ieftiniri şi pe piaţa imobiliară din Timişoara, unde preţul mediu pe metru pătrat de suprafaţă utilă a scăzut cu 17,4%, de la 1.157 euro/mp în ianuarie, până la 956 euro/mp în decembrie.
"Per ansamblu, evoluţia confirmă previziunile de scădere de la începutul anului, însă lasă loc pentru interpretări asupra a ceea ce va urma în 2010. Totuşi, scenariul cel mai probabil este că preţurile la apartamente vor fi mai mici în 2010 decât în 2009", a declarat directorul general imobiliare.ro, Adrian Erimescu.
La realizarea indicelui au fost luate în calcul preţurile solicitate de proprietar, exprimate în euro pe metru pătrat util şi nu includ TVA.