Accizele la alcool vor creşte doar la spumante şi la băuturi intermediare, cu o concentraţie alcoolică de 6%-22% , în timp ce nivelul taxelor pentru bere, vin şi băuturi spirtoase va rămâne la valorile actuale, a declarat preşedintele patronatului producătorilor de alcool GARANT, Romulus Dascălu.
Acciza la băuturile spumante va fi majorată de la 34 euro/ hectolitru la 45 euro/ hectolitru, iar cea pentru produsele alcoolice intermediare, de tipul aperitivelor, cum ar fi biterul, va creşte de la 51 euro/ hectolitru la 65 euro/ hectolitru, a precizat Dascălu.
Majorarea accizelor va determina o creştere a preţurilor la aceste tipuri de băuturi.
"Din calculele noastre, preţul la aceste categorii de băuturi se va majora cu 12%-15% ca urmare a măririi accizelor", a afirmat preşedintele patronatului.
El a adăugat că majoritatea producătorilor de băuturi alcoolice distilate şi cei de vinuri din România au în portofoliul şi aperitive sau vinuri spumante, astfel că majorarea accizelor le va afecta activitatea.
Acciza la băuturile spirtoase, de 750 de euro pe hectolitrul de alcool pur, nu a mai fost majorată pentru că nivelul este cu mult peste nivelul cerut de UE, iar efectul unei ajustări ar fi fost invers de scădere a veniturilor colectate, potrivit lui Dascălu.
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat, joi, că accizele la tutun şi alcool vor majorate în două etape, de la 1 aprilie, respectiv 1 septembrie.