Programul cu măsuri anticriză care urmează să fie adoptat de către Guvern va include şi ajutoare de stat pentru industria auto, ca măsuri de urgenţă, a declarat, ieri seara, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan.
El a participat, ieri, la discuţia dintre reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi cei ai sindicatelor şi ai patronatelor legată de pachetul de măsuri anticriză şi proiectul de buget pentru 2009.
Pachetul de măsuri anticriză prevede, pentru industria auto, reducerea impozitului pe profitul investit în dezvoltarea capacităţilor de producţie de componente auto, precum şi acordarea unor facilităţi fiscale, ca amânarea la plată cu şase luni a TVA şi achitarea TVA la încasarea facturii.
Documentul face referire la susţinerea producătorilor de autoturisme şi de componente auto în vederea modernizării producţiei şi tehnologiilor, "bonificări financiare" pentru investiţiile în capacităţi noi, începerea programului de casare a vehiculelor uzate, cu câte o primă de casare de 800 euro pentru 60.000 vehicule, "facilitarea accesului la credite atât pentru investiţii în sector, cât şi a utilizatorilor de autoturisme prin bonificarea dobânzii", scurtarea procesului de analizare şi promovare a proiectelor de accesare a fondurilor structurale.
Pentru derularea programului de casare a 60.000 maşinilor uzate cu o primă de 800 euro/automobil este estimat un minus bugetar de 0,2 miliarde lei (0,03% din PIB), iar pentru susţinerea producătorilor de autoturisme şi de componente auto la modernizarea productiei şi tehnologiilor au fost prognozate cheltuieli de 1,8 miliarde lei (0,31% din PIB).
În document se propune şi instituirea unei taxe de poluare anuală, în funcţie de gradul de poluare al autovehiculului, vechimea acestuia, capacitatea cilindrică, care să fie transferată către bugetele locale şi din care se estimează că vor fi obţinute 0,5 miliarde lei (0,086% din PIB).