Banca Comercială Română ar putea accepta să amâne plăţile de rate la creditele atrase de persoanele care îşi pierd locul de muncă, a declarat, ieri, directorul executiv al direcţiei dezvoltare afaceri şi produse retail din cadrul BCR, Sorin Mititelu.
"Pentru cei care îşi pierd locul de muncă, am putea amâna pentru o perioadă foarte scurtă obligaţiile pe care le au aceştia faţă de bancă. Orice decizie în acest sens se va lua punctual, la nivel individual", a spus Mititelu.
De asemenea, directorul BCR a arătat că banca va asigura suport tehnic şi consultanţă celor care vor întâmpina probleme temporare de administrare a lichidităţilor.
Potrivit lui Mititelu, pentru clienţii care au obligaţiile plătite la zi, contractele actuale de credit permit băncii să lungească scadenţele la împrumuturile în derulare, cu scopul de a micşora rata lunară de achitat.
Oficialul BCR a recunoscut că în ultimele luni s-a observat o creştere a restanţelor, care a fost cauzată de majorarea ratelor la creditele unde a expirat perioada promoţională de dobândă fixă, dar şi de creşterea costurilor de finanţare în euro şi lei, care au majorat dobânda la împrumuturi.
BCR a anunţat, ieri, că a modificat oferta de credite, introducând dobânda variabilă în funcţie de indicatorii ROBOR şi EURIBOR, odată cu eliminarea unor comisioane aferente produselor de creditare.
BCR a introdus pentru produsele de creditare o dobândă variabilă în funcţie de indicii de pe piaţa monetară ROBOR la trei luni şi la şase luni şi EURIBOR la şase luni, dar şi o dobândă fixă pe toată perioada de creditare pentru creditele de consum şi ipotecare, în euro şi lei.
În cazul creditelor de consum nesecurizate, BCR a eliminat comisionul de analiză de 50 de lei şi va aplica un singur comision iniţial, de 3%, la valoarea creditului.
Pentru acelaşi tip de credite, banca a eliminat şi comisionul de administrare lunar, de 0,05%, şi va aplica un singur comision lunar, de urmărire a riscurilor, de 0,35% din valoarea iniţială a împrumutului.