Populaţia va putea obţine sume mai mari la creditele ipotecare, prin creşterea gradului de îndatorare acceptat de bănci, după ce Consiliul de Administraţie al BNR a decis, ieri, să elimine din regulamentul de creditare obligativitatea aplicării testului de stres pentru acest tip de împrumuturi.
Consiliul de Administraţie al BNR a acceptat creşterea gradului de îndatorare la creditele garantate cu ipoteci, gradul de nerambursare pentru acest tip de împrumuturi fiind mult mai mic decât în cazul creditelor de consum şi nevoi personale negarantate, a anunţat, ieri, banca centrală.
"Analiza efectuată relevă că gradul de nerambursare a creditelor este sensibil mai mic în cazul debitorilor care au contractat credite garantate cu ipoteci, comparativ cu alte categorii de debitori (credite de consum şi de nevoi personale negarantate). Având în vedere aceste evaluări şi pentru limitarea efectelor crizei internaţionale asupra economiei româneşti, CA al BNR consideră oportună diferenţierea condiţiilor de acordare a creditelor garantate cu ipoteci faţă de cele aplicabile altor categorii de credite, şi în consecinţă amendarea regulamentului (privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice - n.r.)", se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR).
În acest sens, CA al BNR a decis că împrumutătorii vor avea posibilitatea să calculeze un grad de îndatorare mai mare solicitanţilor de credite în cazurile în care aceştia vor garanta împrumuturile cu proprietăţi imobiliare de bună calitate.
În comunicat se precizează că, în calitatea sa de autoritate de reglementare şi supraveghere, BNR defineşte cadrul general privind managementul riscului pentru instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare, în vederea asigurării stabilităţii financiare.
"Stabilirea, în mod concret, a condiţiilor de creditare şi a celor privind gestiunea riscurilor revine însă împrumutătorilor, prin intermediul normelor proprii de creditare, cu obligativitatea respectării orientărilor generale în materie. În aceste condiţii, evoluţia creditării depinde în principal de capacitatea împrumutătorilor de a mobiliza în mod sustenabil resursele financiare necesare şi de respectarea concomitentă a principiilor prudenţiale", se mai spune în comunicat
Noile prevederi vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
CA-ul BNR a acceptat să elimine obligaţia de a aplica teste de stres pentru clienţii care solicită credite cu garanţii ipotecare, dar a menţinut prevederea privind acceptarea veniturilor în funcţie de cele declarate anul anterior în fişa fiscală, cu o marjă de 20%.
Totodată, banca centrală a stabilit ca în noile norme interne băncile să prevadă un avans minim plătit de client la creditele ipotecare şi imobiliare, care vor fi luate în calcul la stabilirea gradelor de îndatorare propuse de instituţiile de credit.
Noile norme vor intra în vigoare din momentul aprobării lor de către organele statutare ale fiecărei bănci, dar vor fi ulterior avizate de BNR, care poate solicita anumite modificări, în funcţie de profilul de risc al băncii.