Astfel, potrivit indicelui Markit Eurozone Purchasing Managers, care măsoară activitatea economică a celor 15 state membre ale uniunii monetare, problemele economiei din zona euro par să se agraveze după ce regiunea a intrat oficial în recesiune săptămâna trecută, transmite Reuters.
Indicele Markit privind comenzile, alcătuit pe baza estimărilor directorilor de companii, a coborât la 43,3 puncte în sectorul serviciilor, cel mai redus nivel din cei zece ani de la lansarea indicatorului.
Indicativul se află sub pragul de 50 de puncte care separă creşterea economică de scăderea Produsului Intern Brut.
Autorităţile comunitare au anunţat, săptămâna trecută, că economia zonei euro a intrat în recesiune. Printre cele mai importante state membre ale uniunii monetare, Germania şi Italia au declarat instaurarea recesiunii, iar Marea Britanie şi Spania vor urma aceeaşi evoluţie în trimestrul patru, estimează analiştii.
Totodată, indicele producţiei industriale a coborât la un nivel minim, de 36,2 puncte, în noiembrie, faţă de 41,1 puncte în octombrie. Economiştii estimau un nivel de 40,5 puncte.
Comenzile, atât pentru export cât şi interne, au înregistrat cea mai mare scădere din istorie în luna noiembrie, Germania şi Franţa fiind printre cele mai afectate state ale zonei euro.
"Un singur cuvânt: teribil. La servicii ne aşteptam, dar sectorul producţiei este un adevărat şoc, a scăzut mult", a declarat Dominic Bryant, analist la BNP Paribas.
Situaţia impune noi reduceri ale dobânzii de politică monetară din partea BCE, după două scăderi consecutive de 0,5 puncte procentuale, în ultima lună, până la 3,25%.
"Aşteptăm deja o scădere a dobânzii cu 0,75 puncte procentuale în decembrie şi estimăm încă un punct procentual în prima jumătate a anului următor", a spus Bryant.
Indicele compozit Markit a coborât la 39,7 puncte în noiembrie, faţă de 43,6 puncte luna precedentă.
Presiunile inflaţioniste care au determinat BCE să crească dobânzile, ultima dată în iulie, dispar rapid, susţinute de scăderea preţului petrolului.