Leul se menţine pe o uşoară creştere în raport cu euro la jumătatea şedinţei, trend regăsit şi în evoluţia valutelor din regiune, iar Banca Naţională a României (BNR) a publicat o rată de referinţă de 3,7752 lei/euro, în scădere cu 1,17 bani comparativ cu nivelul de miercuri.
"Volumele transferate sunt normale, însă piaţa duce lipsă de lei", a spus un dealer.
Moneda naţională a atins un minim de 3,7460 unităţi în raport cu euro în jurul orei 12:00, creşterea leului fiind susţinută de ratele ridicate ale dobânzilor din piaţa monetară şi de sentimentul pozitiv pe toate valutele emergente.
Ratele dobânzilor afişate, ieri, de băncile comerciale sunt de 16,53-28,31% pentru depozitele atrase pe o zi şi de 16,56-28,25% pentru cele cu scadenţa la o săptămână.
"Decizia Băncii Centrale Europeane (BCE) de a împrumuta banca centrală a Ungariei cu până la cinci miliarde de euro pentru a asigura lichidităţi pe pieţele valutare a generat aprecierea tuturor valutelor emergente. Creşterea leului mai este susţinută şi de dobânzile ridicate de pe piaţa monetară locală", afirmat alt dealer.
Primele tranzacţii de ieri s-au perfectat la 3,8400-3,8450 lei/euro, în creştere faţă de nivelul de la închiderea din ziua precedentă, de 3,8040 - 3,8070 lei/euro.
Interesul pentru moneda naţională a coborât cursul de schimb până la un minim de 3,7460 lei/euro. La ora 13:10, cotaţiile se situau la 3,7770-3,7800 lei/euro.
Rata de referinţă afişată miercuri de BNR a urcat cu 1,92 bani, la 3,7869 lei/euro.
Bursa, în stagnare
Acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au recuperat aproape toată pierderea înregistrată la nivelul preţurilor în prima parte a zilei, la finalul şedinţei fiind consemnată o scădere medie nesemnificativă, de 0,56%, cea mai redusă din pieţele emergente europene la ora 16:30.
După un început dezastruos, când cotaţiile s-au prăbuşit în medie cu 7%, Bursa şi-a temperat declinul şi indicele general a ajuns la un nivel cu numai 3% sub valoarea de la finalul şedinţei de miercuri, unde s-a menţinut până în jurul orei 15:30. De la acest moment piaţa şi-a accelerat trendul de revenire.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în coborâre cu până la 2,9%, iar bursele emergente din Europa înregistrau scăderi cuprinse între 3% şi 5,9%.
"În deschidere preţul acţiunilor a scăzut destul de mult, bursa de la Bucureşti aliniindu-se la evoluţia pieţelor externe, în principal la cea a bursei de la New York. Ulterior, cotaţiile au început să recupereze din pierderi, ca urmare a corelării cu pieţele pieţele externe. Contractele futures tranzacţionate la New York au revenit pe creştere uşoară, ceea ce a dus la o diminuare a scăderilor pe pieţele europene şi implicit şi a Bursei locale", a declarat Gabriel Morariu, broker la BT Securities.
Căderea de dimineaţă s-a resimţit cel mai puternic în sectorul SIF, cu un minus al preţurilor de 12%, chiar din deschidere, procesul de recuperare fiind mai lent faţă de restul pieţei. După o oră, acţiunile societăţilor de investiţii aveau încă o scădere de 7%.
În a doua parte a şedinţei, revenirea pieţei a fost urmată şi de acţiunile SIF, care pentru scurt timp au urcat cu 2,87% peste referinţă, la ora 16:15, iar ultimele operaţiuni au fost realizate la preţuri în medie cu 0,44% mai jos faţă de ziua anterioară.
La finalul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în staţionare, deşi imediat după deschidere cotaţiile au căzut cu 7,62%.