"Salariul este într-un mod şi mai pronunţat decât în 2007, primul motiv de îngrijorare din viaţa profesională a angajaţilor români, dar şi prima constrângere din viaţa lor cotidiană. Nivelul de mulţumire asupra acestui aspect este foarte slab şi situează România pe ultima poziţie printre ţările europene participante la anchetă. Aceasta se înscrie într-un context european în care scăderea puterii de cumpărare este o problemă de actualitate", se arată în studiu.
Astfel, 50% dintre angajaţii români au declarat în 2008 că nu sunt prea mulţumiţi de salarii, în timp ce 23% au spus că sunt total nemulţumiţi. Numărul angajaţilor care au dat aceste răspunsuri este în creştere cu 3 puncte procentuale comparativ cu anul trecut, când 70% dintre participanţii la studiu au afirmat că nu sunt prea mulţumiţi de salarii sau sunt total nemulţumiţi.
Alături de români se plasează francezii, 73% dintre aceştia afirmând că nu sunt mulţumiţi de nivelul de salarizare. De asemenea, 68% dintre italieni şi 64% dintre spanioli împărtăşesc opinia românilor.
Cei mai mulţumiţi de salarii sunt angajaţii din Belgia, unde 64% dintre participanţii la sondaj au răspuns că sunt foarte sau destul de mulţumiţi.
Analiza relevă faptul că beneficiile nu reuşesc să compenseze nemulţumirea românilor legată de salarii, 69% dintre aceştia fiind de părere că bonusurile salariale nu acoperă în totalitate nevoile lor.
În ceea ce priveşte aşteptările românilor, 65% sunt de părere că instruirea reprezintă o prioritate, 58% subvenţiile pentru concedii, 55% subvenţiile medicale, 45% fondurile private, iar 41% subvenţiile pentru transport.
"Anumite aspecte fac obiectul unor aşteptări mai importante, o creştere semnificativă înregistrându-se în aşteptările salariaţilor referitoare la subvenţiile pentru îngrijiri medicale (54% dintre salariaţi faţă de 50% în 2007), pentru rudele dependente (29% faţă de 21% în 2007) şi pentru îngrijirea copiilor (25% faţă de 20% în2007)", se mai spune în studiu.
Autorii analizei susţin că situaţia la nivelul venitului nu are încă un impact radical asupra percepţiei românilor legată de activitatea pe care o desfăşoară, 41% dintre angajaţi declarând că resimt plăcerea sau mândrie. Situaţia este comparabilă cu cea din restul ţărilor europene cuprinse în studiu.