Documentul a fost semnat de ministrul pentru Întreprinderi mici şi mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi, şi de directorul general al companiei Voestalpine, Wolfgang Eder.
"Este un pas important în realizarea investiţiei, sunt multe precondiţii pozitive stabilite, dar rămâne o competiţie deschisă şi vor fi evaluate toate locaţiile pe care le-am analizat în ultimele luni", a spus Eder.
El a precizat că terenul şi legislaţia de mediu reprezintă principalele condiţii care trebuie îndeplinite pentru o decizie favorabilă în ceea ce priveşte investiţia Voestalpine, arătând că grupul austriac are nevoie de o suprafaţă de 6 kilometri pătraţi de "teren securizat" şi de un anumit nivel al emisiilor de dioxid de carbon acceptat de Uniunea Europeană.
"De această problemă, a emisiilor de dioxid de carbon, va depinde dacă vom investi în interiorul sau în afara Uniunii Europene", a spus Eder.
Directorul Voestalpine s-a referit şi la criza financiară, arătând că industria de oţel nu este încă afectată de aceste probleme.
"Nu ştim însă ce se va întâmpla în următoarele luni şi, în cel mai rău caz, am putea amâna proiectul, dar nu ne aşteptăm la aşa ceva", a spus Eder.
El a amintit că decizia privind locaţia în care va fi construit combinatul siderurgic urmează să fie luată de conducerea Voestalpine.
"Sper că ne vom vedea din nou pentru această investiţie, dar nu putem promite nimic", a spus directorul Voestalpine premierului Tăriceanu.
Refacerea "coloanei vertebrale" a industriei româneşti
Şeful Guvernului, prezent la ceremonia de semnare a memorandumului, a arătat că România oferă avantaje importante în competiţia cu alte ţări pentru atragerea investiţiei Voestalpine şi a precizat că proiectul companiei austriece va permite respectarea normelor de protecţie a mediului, prin utilizarea unor echipamente de înaltă tehnologie.
Tăriceanu a apreciat că investiţia Voestalpine va permite refacerea "coloanei vertebrale" a industriei româneşti.
În urmă cu trei săptămâni, premierul Tăriceanu şi conducerea companiei austriece au convenit, într-o discuţie la Palatul Victoria, ca acordul să fie încheiat în prima decadă a lunii octombrie, urmând ca Voestalpine să decidă în luna decembrie în ce ţară va construi combinatul de producţie a oţelului.
Compania austriacă a semnat până în prezent precontracte de cumpărare pentru aproximativ 200 de hectare în apropiere de Constanţa, pentru construcţia combinatului, potrivit surselor citate.
Voestalpine intenţionează să construiască un combinat siderurgic în estul Europei, investiţie estimată la cinci miliarde de euro.
Grupul austriac ar urma să construiască, lângă combinat, o centrală electrică de cel puţin 200 MW, care să asigure 80% din consumul unităţii. Pentru a acoperi diferenţa, compania a iniţiat discuţii cu potenţiali furnizori de electricitate, printre care Electrica.
Voestalpine ar putea colabora cu compania belgiană Electrabel la construcţia centralei electrice, dar o decizie va fi luată numai dacă grupul va construi fabrica de oţel în România. Electrabel a anunţat că vrea să construiască o termocentrală de cel puţin 800 MW în Constanţa, şi este implicată şi în proiectul construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de Cernavodă.
România concurează cu Bulgaria, Turcia şi Ucraina pentru a atrage investiţia în construcţia combinatului siderurgic.