"Încă nu am decis unde vom dezvolta fabrica. (...) Ar putea fi aici (Târgu-Mureş, n.r.), în Budapesta sau în vestul Europei", a afirmat Bogsch, prezent la aniversarea a 10 ani de la preluarea fabricii Armedica din Târgul Mureş de către Richter Gedeon.
Investiţia în noua unitate de producţie va fi consistentă, ridicându-se la câteva zeci de milioane de euro, aici urmând să fie fabricate medicamente din segmentul de oncologie şi imunologie.
Potrivit oficialilor companiei, decizia finală privind construcţia fabricii este preconizată pentru anul 2010. Până atunci, Richter va dezvolta o unitate de producţie de substanţe active pentru medicamentele biotehnologice în estul Ungariei, la Debrecen, printr-o investiţie estimată la 103,7 milioane de dolari (71 milioane euro). Această unitate va fi operaţională în 2012.
În acelaşi timp, la centrul de cercetare deţinut de Gedeon în Germania sunt în curs de dezvoltare primele medicamente biotehnologice, care ar urma să intre în producţie în 2012. Lansarea medicamentelor este preconizată pentru 2013-2014.
Gedeon Richter România deţine deja un teren în comuna Corunca, lângă Târgu Mureş
Potrivit directorului general adjunct al Gedeon Richter România, Istvan Szabo, dacă pentru noua fabrică va fi aleasă România, producătorul deţine deja un teren în comuna Corunca, lângă Târgu Mureş, unde se află şi un centru logistic.
Între timp, strategia Gedeon Richter România cuprinde consolidarea diviziei de distribuţie, extinderea capacităţii de producţie la fabrica din Târgu Mureş şi rebranduirea farmaciilor.
"România este o piaţă cu perspectivă în Uniunea Europeană şi de importanţă strategică pentru noi. Aici am realizat o integrare pe verticală. Acest experiment s-a făcut doar în România şi sperăm că va fi un succes, deoarece implică şi un risc mare", a mai spus Bogsch.
El a adăugat că afacerile nu sunt încă profitabile, dar pe termen lung prevede trecerea pe profit.
"În acest moment nu este profitabilă (integrarea verticală, n.r.), acum ajungem la break-even, însă gândim pe termen lung. Credem că va deveni profitabilă, însă nu ne aşteptăm la marje ridicate. Vrem să ne întărim mai mult prezenţa pe piaţă. Acesta a fost scopul", a explicat directorul grupului ungar.
La rândul său, Istvan Szabo a precizat că pe partea de distribuţie nu vor mai fi făcute achiziţii, însă pe segmentul de retail procesul nu este încheiat, dar nu va fi la de fel de agresiv.
"Am trecut de faza intensivă, acum am ajuns la o fază de maturitate, doar că nu putem spune că am ajuns la finalul stadiului de dezvoltare. (...) Nu cred că achiziţiile vor continua în acelaşi ritm ca până acum, dar reaşezarea farmaciilor va implica şi alte achiziţii", a precizat Szabo.
Medicamentele fabricate la Târgu Mureş, livrate pe piaţa internă şi externă
În ceea ce priveşte medicamentele fabricate la Târgu Mureş, 50% au fost livrate pe piaţa internă şi 50% pe cea externă.
În prezent, produsele din România sunt exportate în toate statele Uniunii Europene şi în Rusia, următoatele pieţe vizate fiind Africa de Sud, Canada şi Australia.
Per total, grupul ungar a consemnat pe piaţa românească în primul semestru vânzări de 74,7 milioane euro, în urcare cu 68,2% comparativ cu intervalul similar din 2007, reprezentând cea mai mare creştere dintre statele unde activează.
"În regiune, avem trei ţări cheie, Rusia, Polonia, România, însă singura în care avem o activitatea integrată este România, de aceea credem că aici avem o oportunitate bună de creştere. Iar cea mai modernă facilitate de producţie este aici. În România am investit cel mai mult dintre ţările din afara Ungariei", a mai spus Bogsch.
Până în 2006, compania cu sediul în Ungaria deţinea în România doar divizii de producţie şi de importuri, şi a început să facă achiziţii pe partea de retail şi distribuţie, ajungând să opereze 165 de farmacii şi cinci companii de distribuţie, care s-au reunit mai apoi sub denumirea de Grupul Dita. La jumătatea lunii octombrie 2007, grupul ungar a achiziţionat, de la grupul german Celesio, şi participaţia majoritară la distribuitorul de medicamente PharmaFarm Cluj-Napoca.
Grupul mai deţine o companie pentru strategii de dezvoltare, Armedica Trading, şi 50% din capitalul companiei de servicii informatice Westpharma.