Băncile centrale din întreaga lume au intervenit, ieri, pentru a debloca pieţele monetare, în contextul în care autorităţile SUA au închis cea mai mare instituţie americană de creditare şi economii, iar aprobarea planului administraţiei Bush de susţinere a sectorului financiar s-a blocat.
Băncile centrale din întreaga lume şi-au intensificat măsurile pentru reducerea tensiunilor de pe pieţe, întrucât instituţiile comerciale au nevoie de lichiditate şi ezită să ofere credite concurenţilor. Condiţiile extrem de dure de pe piaţa monetară au fost înrăutăţire de faptul că băncile vor să dispună de numerar înainte de a-şi încheia situaţia contabilă pentru trimestrul al treilea.
Băncile centrale din zona euro, Marea Britanie şi Elveţia au intensificat, ieri, eforturile de stabilizare a pieţelor monetare, printr-un nou plan de a face o infuzie de 74 miliarde de dolari de fonduri cu scadenţa la o săptămână.
Măsura se adăugă fondurilor overnight în dolari pe care Banca Centrală Europeană (BCE), Banca Angliei şi Banca Naţională a Elveţiei le oferă pieţelor, ca măsuri incluse într-o cooperare cu Rezerva Federală americană (Fed), care are scopul de a debloca piaţa creditelor interbancare şi de a restabili încrederea în acest sector.
BCE va furniza pieţei interbancare 35 miliarde de dolari, fonduri cu scadenţa la o săptămână, şi totodată va reduce valoarea infuziilor de dolari de la 40 miliarde dolari, la 30 miliarde dolari.
Banca Angliei va împrumuta băncile cu 30 miliarde dolari, pentru o săptămână. De asemenea, instituţia va face luni o infuzie de maxim 40 miliarde lire (73,53 miliarde dolari), pentru a reduce tensiunile existente pe piaţa monetară britanică.
Banca Naţională a Elveţiei va acorda băncilor fonduri de 9 miliarde de dolari, pentru o săptămână.
"Aceste operaţiuni au scopul de a reduce presiunile de finanţare la sfârşitul trimestrului. Băncile centrale continuă să colaboreze îndeaproape şi sunt pregătite să ia noi măsuri pentru a tempera presiunile existente pe pieţe", potrivit unui comunicat al Fed.