România se situează în acest an pe locul 39 din 64 într-un top al competitivităţii industriei informatice, în urcare cu o poziţie comparativ cu 2007, însă continuă să se afle în urma majorităţii statelor care au aderat la UE în 2004 şi 2007, potrivit Economist Intelligence Unit (EIU).
În urma României se regăseşte doar Bulgaria, pe locul 45, însă Cipru şi Malta nu sunt incluse în studiul realizat de EIU.
Dintre ţările care au devenit membre ale UE în 2004, cea mai bună poziţie este ocupată de Estonia (locul 24), aceasta fiind urmată de Slovenia (26), Ungaria (28), Cehia (29), Slovacia (31), Polonia (32), Letonia (34) şi Lituania (35).
Primul loc în acest an continuă să fie ocupat de SUA (74,6 puncte), urmate de Taiwan (69,2 puncte) şi Marea Britanie (67,2 puncte).
Punctajul obţinut de România este de 32,3 puncte.
Valoarea punctajului a fost calculată în funcţie de mediul de afaceri, infrastructura IT, capitalul uman, mediul legislativ, activităţile de cercetare şi dezvoltare şi sprijinul acordate industriei IT.
Potrivit EIU, cheltuielile alocate domeniului tehnologic se pot diminua în multe state, pe măsură ce criza financiară internaţională se adânceşte, însă fundamentele competitivităţii din IT rămân constante.
O cultură deschisă către inovaţie, fluxuri constante de oameni bine pregătiţi, o infrastructură tehnologică avansată, un sistem legislativ bine pus la punct, alături de sprijinul guvernamental şi un mediu de afaceri deschis reprezintă factori vitali pentru ca industria IT să poată prospera într-o ţară.