O încetinire a creşterii economice, dar menţinerea pe un ritm pozitiv, care după unii e prea redus, nu înseamnă recesiune, ci mai degrabă politizare, a declarat, ieri, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
"O slăbire a creşterii economice, un ritm pozitiv, dar care după unii este prea mic, asta este politizare. Nu mai este ştiinţa noastră. O ducem la politicieni să se înţepe, dar noi trebuie să ţinem stindardul, sa utilizăm noţiunile", a declarat Isărescu în cadrul conferinţei "Tinerii Economişti".
Oficialul BNR a arătat că recesiunea este definită, din punct de vedere tehnic, ca o creştere negativă a PIB timp de două semestre.
"Dacă nu înţelegem ce este recesiunea şi spunem că o creştere economică de 4% este recesiune, atunci se rupe firul", a spus Isărescu.
În primul semestru, România a înregistrat o creştere a PIB de 8,8%, în timp ce în trimestrul doi aceasta a fost de 9,3%.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, săptămâna trecută, că este de părere că şi în anii următori România va înregistra creştere economică, dar mai apropiată de potenţialul pe care experţii Băncii Naţionale l-au evaluat la circa 6% pe an.
Oficialul a arătat că o creştere economică de 6%, în condiţiile actuale, constituie o performanţă remarcabilă, însă nu exclude apariţia unor opinii potrivit cărora rata de creştere "s-a prăbuşit" cu 33%, în cazul unei diminuări a sporului PIB de la 9% la 6%.