Un nivel mai redus al indicelui BET-C a fost înregistrat doar la finele şedinţei din 14 septembrie 2005.
Încă de la deschiderea şedinţei investitorii au plasat mai multe ordine de vânzare la preţuri sub cele de vineri, iar punctul minim al indicelui BET-C a fost la ora 14:00, când media pieţei a fost cu 4,36% mai jos faţă de referinţă.
La momentul închiderii şedinţei bursiere de la Bucureşti, indicii marilor pieţe europene erau în scădere cu până la 5,5%, în cazul bursei de la Viena, ca urmare a falimentului băncii americane de investiţii Lehman Brothers, dar şi a deciziei de preluare a Merrill Lynch, bancă aflată şi ea în dificultate, de către Bank of America.
Trendul descendent a fost urmat şi de bursele din regiune, unde piaţa de la Moscova a fost cea mai afectată, indicele compozit coborând cu 6,6%.
"Veştile din afară arată că în continuare problemele din sistemul financiar american nu s-au rezolvat şi aceasta alimentează mai mult pesimismul investitorilor. Scăderile de la Bursa din România sunt şi urmarea lipsei investitorilor străini care să intre la cumpărare pe termen mediu-lung. Acum piaţa este făcută de speculatori, care reacţionează mai puternic la ştirile negative din afara României", a declarat Răzvan Paşol, preşedintele firmei de brokeraj Intercapital Invest.
După o şedinţă cu preţuri inferioare celor de vineri, cele mai lichide zece acţiuni listate la BVB au încheiat ziua la cotaţii cu 4,24% mai mici, indicele BET atingând cea mai redusă valoare din ultimii trei ani şi două luni. Un nivel mai jos a fost înregistrat la 8 iunie 2005.
Titlurile BRD-Groupe Societe Generale au avut prima lichiditate din piaţă, investitorii tranzacţionând de 2,5 milioane lei. În urma aplicării algoritmului de fixing, acţiunea băncii a fost cotată la 15,1 lei, cu 4,43% mai ieftină în raport cu ultimul preţ de vineri.
Evoluţia negativă a acţiunilor Erste Group Bank la Bursa de la Viena s-a reflectat şi în cotaţiile de la Bucureşti, ultimul preţ coborând cu 4,94% sub referinţă, la 132,7 lei (36,65 euro).