Preţul ciocolatei se va majora cu până la 18% în raport cu nivelul actual, pe fondul scumpirii energiei şi a materiilor prime, în special al principalului ingredient, cacaoa, potrivit publicaţiei elveţiene Handelszeitung.
Având în vedere majorarea preţurilor la materiile prime şi la energie, preţul ciocolatei va creşte cu 15% - 18%, a declarat Patrick de Maeseneire, directorul executiv al companiei Barry Callebaut, cel mai mare producător de ciocolată la nivel mondial.
Compania Barry Callebaut va încearca să acopere costurile ridicate ale materiilor prime necesare fabricării ciocolatei prin majorarea preţurilor în contractele cu clienţii industriali.
"Materiile prime au o pondere de 25% din costul total al ciocolatei, iar cacaoa, principalul ingredient, are un preţ de două ori mai mare comparativ cu anul trecut", a precizat el.
Grupul produce în prezent aproximativ 15% din necesarul de ciocolată al marilor companii de dulciuri, precum Nestle şi Cadbury, iar ponderea ar putea ajunge la 33%.
Cu toate că preţul ridicat al ciocolatei ar putea afecta în viitor rezultatele financiare ale grupului, Barry Callebaut vizează o creştere anuală a producţiei de 9% - 11% şi o majorare a profitului net de 13% - 16%.