Potrivit preşedintelui ANAT, principalul motiv al scăderii numărului de turişti străini pe litoral l-ar constitui diminuarea numărului de călători germani şi scandinavi, dar şi retragerea de anul trecut a tour-operatorului german TUI de pe piaţa românească.
Totodată, anul acesta, nu au mai fost operate zboruri charter directe spre Constanţa, în afara celui dinspre Rusia, turiştii străini care vin pe litoralul românesc fiind transferaţi de pe aeroportul din Varna.
Totuşi, ANAT apreciază că vânzările totale pentru Litoral se vor majora pe ansamblul anului cu 5% până la 20% faţă de anul trecut, reprezentanţii agenţiilor precizând că nu dispun încă de cifrele exacte.
An slab pentru incoming
"A fost un an slab pentru incoming, însă este o realitate hotelierii că preferă turiştii români care sunt mult mai cheltuitori, dar şi mai puţin pretenţioşi, nefiind încă obişnuiţi să se plângă. Mulţi români aleg turismul de weekend", se arată într-un comunicat ANAT.
Potrivit operatorilor importanţi, în perioada 1 mai-15 iunie a crescut numărul turiştilor sosiţi pe litoral, situaţie care agenţiile speră să aibă loc şi la celălalt capăt de sezon, în septembrie.
"Atunci vom concluziona şi vom putea da cifre exacte. În prezent, analizăm datele furnizate de INS, Asociaţia Litoral şi marii tour operatori, dar nu ne putem pronunţa încă, pentru că fiecare foloseşte premise diferite", a spus Anastasiu.
În schimb, preşedintele ANAT s-a declarat nemulţumit de eforturile autorităţilor locale de pe litoral în ceea ce priveşte promovarea.
"Suntem mâhniţi şi indignaţi de eforturile autorităţilor în ceea ce priveşte promovarea, deoarece acestea nu se implică în multe probleme, pe care noi le considerăm simple, cum ar fi câinii vagabonzi, spaţiile verzi sau lacurile", a precizat Anastasiu.
El a mai spus că între hotelierii de pe Litoral există o oarecare diferenţiere în ceea ce priveşte prelungirea sezonului turistic pe litoral.
În comparaţie cu anul trecut, în 2008, mult mai multe hoteluri de pe litoral se vor închide abia după 1 octombrie, în condiţiile în care în anii trecuţi luau această măsură la 15 septembrie sau chiar mai devreme.