Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 sep 2008 - Anul XIII, nr. 206 (3887)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7908 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste jumătate din salariaţii Oltchim au devenit acţionari la noua firmă Oltchim MBO

Mai mult de jumătate din angajaţii combinatului chimic Oltchim au participat, în primă săptămână de subscriere, la majorarea capitalului noii societăţi Oltchim MBO, care a fost înfiinţată în luna iulie, cu scopul de a atrage finanţări de la diverse bănci şi fonduri de investiţii.

"Majorarea capitalului social al Oltchim MBO se realizează printr-o emisiune preferenţială de 719.000 acţiuni, cu o valoare nominală de 100 lei fiecare. Valoarea minimă a subscrierii este de 400 lei, corespunzător unui număr minim de patru acţiuni", se arată într-un comunicat al companiei, transmis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Procesul de subscriere se desfăşoară în perioada 25 august-25 octombrie, conform unui hotărâri adoptate de acţionarii societăţii. În mai puţin de o săptămână de la deschiderea subscrierii, vărsămintele la capitalul social al Oltchim MBO au crescut de la 100.000 lei la 210.000 lei.

"Toţi acţionarii fondatori ai Oltchim MBO au decis cu unanimitate de voturi majorarea capitalului social cu drept exclusiv de subscriere pentru angajaţii Oltchim. (...) Numărul mare de angajaţi care au subscris în mai puţin de o săptămână confirmă interesul salariaţilor de a participa, prin intermediul Oltchim MBO, la privatizarea combinatului, devenind astfel, în mod indirect, şi acţionari ai Oltchim", a declarat directorul general al combinatului, Constantin Roibu, care deţine şi funcţia de preşedinte al Oltchim MBO.

Oltchim MBO a fost înfiinţată pe 8 iulie pentru a răspunde nevoii urgente de finanţare si dezvoltare a combinatului chimic. În prezent, Oltchim MBO discută cu mai multe bănci şi fonduri de investiţii pentru a găsi o modalitate de finanţare şi atragere de resurse suplimentare pentru combinat.

Conform sursei citate, procedura de constituire a Oltchim MBO a fost avizată de unele dintre cele mai importante case de avocatură şi s-a realizat în conformitate cu practicile internaţionale referitoare la managementul buyout (MBO).

"Salariaţii care sunt acţionari într-o societate comercială care participă, ca potenţial cumpărător, la procesul de achiziţionare a acţiunilor, nu participă în mod direct la achiziţia acţiunilor, calitatea lor în cadrul societăţii care se privatizează nu are o semnificaţie specială şi nu atrage consecinţe speciale, din punctul de vedere al legislaţiei privatizării. (...) Managementul şi salariaţii Oltchim pot să constituie orice formă de societate comercială şi pot să desfăşoare orice tip de activitate comercială, cu respectarea principiilor enunţate mai sus", a declarat Doru Boştină, avocat coordonator al firmei de avocatură Boştină & Asociaţii.

Oltchim a consemnat în primul semestru pierderi de 37,2 milioane lei (10,1 milioane euro), faţă de un profit de 9,6 milioane lei în perioada similară din 2007, şi venituri de 1,13 miliarde lei (310,2 milioane euro), în urcare cu 19,8% faţă de 950,4 milioane lei.

Cifra de afaceri a companiei a crescut în primele şase luni din 2008 cu 19,9%, de la 878,7 milioane lei la 1,05 miliarde lei (287,1 milioane euro).

Oltchim este controlat de stat, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care deţine 53,26% din acţiuni. Printre acţionarii minoritari ai Oltchim se regăsesc SIF Oltenia, cu o participaţie de 5,9%, şi alţi investitori privaţi, persoane fizice sau juridice, care au împreună 27,9% din capital.

AVAS intenţionează să privatizeze compania şi a selectat firma privată Romcontrol pentru evaluarea activelor combinatului.

Pe de altă parte, Oltchim intenţionează să cumpere de la Petrom firma de produse chimice Petrochemical Argeş, principal furnizor de materii prime al combinatului chimic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste jumătate din salariaţii Oltchim au devenit acţionari la noua firmă Oltchim MBO.
 Vizualizări articol: 507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste jumătate din salariaţii Oltchim au devenit acţionari la noua firmă Oltchim MBO0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei