Pentru anul trecut, au fost depuse 6,4 milioane de fişe fiscale privind veniturile din funcţia de bază, iar în urma analizei a rezultat că 3,94 milioane de angajaţi au declarat salariul minim pe economie, respectiv 61,5% din numărul total, se arată în datele transmise de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, la solicitarea MEDIAFAX.
Tot pentru 2007 au mai fost depuse 630.000 fişe fiscale 2, respectiv venituri din salarii altele decât cele de la funcţia de bază. Prin urmare, există cel puţin 3,3 milioane de angajaţi care au declarat la Fisc salariul minim în 2007, adică 52% din total.
Pe de altă parte, un număr de 924.706 persoane trebuie să depună declaraţii privind veniturile realizate, altele decât salariile. În aceste condiţii, cel puţin 2,4 milioane de persoane au venituri declarate la Fisc la nivelul salariului minim pe economie, ceea ce înseamnă mai mult de o treime din numărul total de salariaţi.
Anul trecut, salariul minim brut pe economie a fost de 390 de lei pe lună pentru angajaţii fără studii superioare, iar clasificarea declaraţiilor fiscale s-a făcut în funcţie de suma rezultată din această valoare pentru întregul an. Începând cu 1 ianuarie 2008, salariul minim brut pe economie este de 500 de lei.
Potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, salariul de bază minim brut va fi de 540 lei lunar, în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2008, pentru un program complet de lucru de 170 ore în medie pe lună, şi de 600 lei începând cu data de 1 ianuarie 2009.
Proiectul de act normativ a fost emis în urma încheierii acordului tripartit între Guvern, confederaţiile sindicale şi cele patronale reprezentative, prin care salariul minim ar urma să ajungă la 33% din câştigul mediu la nivel de ţară.