Darling a recunoscut însă că nu ştie cât de gravă va deveni limitarea creditării, aceasta fiind cea mai nefavorabilă evaluarea a economiei făcută de guvernul britanic. Tonul ministrului Finanţelor este mult mai dur decât cel adoptat de premierul britanic, Gordon Brown, care vrea să-şi redreseze cariera în această toamnă explicând modul în care va ajuta familiile cu dificultăţi.
David Blanchflower, membru al Băncii Angliei, a avertizat că circa două milioane de oameni ar putea rămâne fără un loc de muncă până la Crăciun şi că este necesară reducerea de urgenţă a ratelor dobânzii de politică monetară pentru a susţine economia.
Evoluţiile economice cu care se confruntă Marea Britanie şi restul lumii sunt "probabil cele mai grave înregistrate în ultimii 60 de ani", a avertizat Darling.
"Şi cred că va fi mai profundă şi va dura mai mult decât au crezut oamenii", a adăugat oficialul britanic.
Următoarele 12 luni vor fi cele mai dificile cu care s-a confruntat Partidul Laburist în ultima generaţie, consideră Darling.
"Trebuie să redescoperim zelul care a câştigat trei alegeri, iar acest lucru este o problemă gravă pentru noi în acest moment. Oamenii sunt supăraţi pe noi", a adăugat ministrul.
BBC a denumit interviul drept o "intervenţie uimitoare", iar reacţia politicienilor din opoziţie a fost rapidă, potrivit Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Conservatorilor, George Osborne, l-a criticat pe Daling pentru că a "lăsat să-i scape adevărul" despre starea reală a economiei, în timp ce reprezentantul liberal-democraţilor a denumit comentariile ministrului Finanţelor "tocmai un atac ascuns la adresa lui Gordon Brown".
Economia britanică a stagnat în trimestrul al doilea, înregistrând cea mai slabă evoluţie de la recesiunea care a avut loc la începutul anilor '90. Evoluţia economiei din perioada aprilie-iunie este cea mai slabă după cea înregistrată în al doilea trimestru din 1992 şi alimentează aşteptările privind reducerea dobânzii de politică monetară de către Banca Angliei pentru a preveni agravarea situaţiei.
Sectorul serviciilor a consemnat o creştere de numai 0,2%, cea mai slabă evoluţie după cea din trimestrul patru al anului 1995.
Industria prelucrătoare a coborât cu 0,8%, iar producţia din sectorul de construcţii cu 1,1%, în timp ce cheltuielile de consum au scăzut în cele trei luni cu 0,1%, cele mai grave scăderi trimestriale de după 2005.
Preţurile locuinţelor au scăzut cu peste 10% în ultimul an, iar numărul creditelor ipotecare aprobate a atins un minim record, sugerând că nu există speranţă de recuperare în curând.