"Se va asigura în mod obligatoriu participarea publicului în toate etapele procesului decizional referitor la activităţile de amenajarea teritoriului şi urbanism, prin informare, consultare şi alte forme de participare în funcţie de amploarea şi de importanţa documentaţiilor", se arată într-un comunicat al Executivului.
Modalităţile concrete de realizare a procedurii de consultare vor fi prevăzute în "Procedura de informare şi consultare a populaţiei pentru planurile de urbanism şi amenajarea teritoriului", care va fi elaborată şi aprobată până la sfârşitul acestui an, conform sursei citate.
Guvernul a aprobat, ieri, modificarea şi completarea Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului.
"Este vorba despre modificarea unei legi importante care ţine de urbanism, de viaţa noastră de zi cu zi. Chiar dacă avem o legislaţie pusă la punct, este loc şi de mai bine", a declarat, în comunicat, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely.
Alte modificări au vizat consolidarea Planului Urbanistic General (PUG) şi încadrarea mult mai strictă a documentaţiilor de ordin inferior, respectiv Planul Urbanistic Zonal (PUZ) şi Planul Urbanistic de Detaliu (PUD).
Astfel, emiterea autorizaţiilor de construire se va face direct, ca regulă generală, în baza prevederilor PUG pentru zonele pentru care există reglementări privind regimul juridic, economic şi tehnic al imobilelor.
PUG urmează să identifice în mod obligatoriu zonele cu reglementări care nu pot fi modificate prin PUZ sau PUD şi va conţine lista principalelor proiecte de dezvoltare şi restructurare.
Totodată, PUG va stabili şi delimita zonele cu interdicţie temporară şi definitivă de construire.
Noile prevederi vizează şi limitarea modificărilor nejustificate ale indicatorilor urbanistici, prin sporirea autorităţii administraţiei publice locale în raport cu interesul privat.
PUZ va fi elaborat numai după emiterea unui aviz de oportunitate eliberat de administraţia publică locală şi va putea modifica părţi ale unităţii teritoriale de referinţă în limita unui coeficient de utilizare a terenului (CUT) de maxim 20% faţă de cel aprobat iniţial.
Ministerul Dezvoltării a anunţat la începutul lunii iulie că intenţionează să limiteze semnificativ numărul derogărilor de la PUG prin unele modificări aduse legii privind amenajarea teritoriului şi urbanismului.
"Am avut foarte multe reclamaţii, nu numai în Bucureşti, că nu se respectă Planul Urbanistic General şi se fac foarte multe derogări, iar derogările au devenit lege, ceea ce nu este admisibil", a afirmat Borbely, la vreme respectivă, într-o conferinţă de presă.