Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 aug 2008 - Anul XIII, nr. 183 (3864)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Asistenţii medicali români pot lucra în Irlanda în baza unui certificat emis de MS

Românii care vor să lucreze ca asistenţi medicali în Irlanda trebuie să obţină un certificat de conformitate sau un document care atestă drepturile câştigate specifice în profesia de asistent medical generalist, emise de Ministerul Sănătăţii (MS), precum şi un permis de muncă, informează ANOFM.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) informează că exercitarea profesiei de asistent medical în Republica Irlanda este condiţionată de înregistrarea la Consiliul Irlandez al Asistentelor Medicale (Irish Nursing Board/An Bord Altranais), autoritatea competentă cu recunoaşterea calificărilor profesionale şi acordarea accesului la profesiile de asistent medical şi moaşă.

Recunoaşterea calificărilor profesionale şi accesul la profesia de asistent medical în această ţară se realizează automat dacă solicitanţii se află în posesia unui „certificat de conformitate” sau a unui „certificat care atestă drepturile câştigate specifice în profesia de asistent medical generalist” emise de către Ministerul Sănătăţii Publice din România.

"Certificatele de conformitate se eliberează titularilor Diplomei de absolvire de studii superioare de scurtă durată de asistent medical generalist (începând cu promoţia 2006 de absolvenţi) şi titularilor Diplomei de licenţă de asistent medical generalist (începând cu promoţia 2007). Certificatele care atestă drepturile câştigate specifice în profesia de asistent medical generalist se eliberează în cazul asistenţilor medicali generalişti care fac dovada exercitării efective şi legale a activităţilor de îngrijiri generale de sănătate în România pe o durată de minimum cinci ani consecutiv din ultimii şapte care preced eliberarea acestui certificat, şi care sunt titulari ai Certificatului de Competenţe Profesionale de Asistent Medical Generalist eliberat de şcolile postliceale sanitare", precizează ANOFM.

Dacă nu sunt îndeplinite condiţiile pentru recunoaşterea automată a calificării de asistent medical, autoritatea competentă irlandeză poate recomanda derularea unei perioade de practică supravegheată şi a unui test de aptitudini.

Potrivit ANOFM, înregistrarea statutului de asistent medical se realizează prin completarea unui formular care este trimis direct solicitantului de către Irish Nursing Board, care percepe o taxă de 175 de euro pentru procesarea datelor.

În funcţie de tipul recunoaşterii calificării profesionale vor trebui completate şi transmise direct de către autorităţile competente mai multe secţiuni ale formularului de înregistrare, care se referă la dovada calificării, dovada experienţei profesionale (ambele necesare în situaţia în care recunoaşterea calificărilor nu se realizează automat), dovada înregistrării şi comportamentului profesional (necesară indiferent de caz).

ANOFM atrage atenţia că atât pentru a putea profesa în calitate de asistent medical, ale cărui calificări profesionale au fost recunoscute automat, cât şi pentru a derula o perioadă de adaptare supravegheată în vederea înregistrării, este necesară obţinerea unui permis de muncă.

Permisele de muncă sunt eliberate de către Departamentul Întreprinderilor, Comerţului şi Muncii (Department of Enterprise, Trade and Employment - DETE) în baza unei solicitări făcute de angajat sau de angajatorul acestuia.

"Pentru profesiile medicale (medici şi asistente medicale) nu este cerută îndeplinirea condiţiei referitoare la acordarea priorităţii la angajare cetăţenilor irlandezi sau cetăţenilor din celelalte state membre ale Uniunii Europene, însă este necesar ca angajatul să primească un salariu de cel puţin 30.000 de euro anual şi să fi fost înregistrat sau să fie eligibil pentru înregistrare la Irish Nursing Board", informează ANOFM.

DETE percepe o taxă de 500 de euro în vederea procesării solicitărilor pentru permise de muncă, dacă valabilitatea este de până la 6 luni, şi 1.000 euro pentru permisele de muncă cu o valabilitate de până la doi ani. Taxa poate fi plătită de angajat sau de angajator.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asistenţii medicali români pot lucra în Irlanda în baza unui certificat emis de MS.
 Vizualizări articol: 981 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Asistenţii medicali români pot lucra în Irlanda în baza unui certificat emis de MS5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei