Reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi cei ai patronatelor au semnat, ieri, acordul cu Guvernul privind majorarea salariului minim la 540 de lei de la 1 octombrie şi la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009.
Acordul mai prevede ca până în 2014 raportul dintre salariul minim şi cel mediu să fie de 50 la sută. În fiecare an vor fi făcute două analize, urmate de câte o hotărâre de Guvern privind creşterea salariului minim.
Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că acest acord este un pas înainte, care duce la stabilitate, "pace socială", fiind un semnal pozitiv pentru investitori, mediul de afaceri, dar şi pentru lucrători.
"Toată lumea are de câştigat din acest acord, astfel se vor reduce discrepanţele şi vor beneficia de creşterea economică atât angajaţii, cât şi patronatele", a spus Bogdan Hossu.
Preşedintele Cartel Alfa a precizat că în acord a fost prevăzut un nou mecanism de calculare a salariului minim, în funcţie de salariul mediu.
Calendarul majorărilor salariului minim
Astfel, potrivit acordului, salariul minim va reprezenta în 2008 31 la sută din salariul mediu, procent care va creşte la de 33 la sută în 2009, 37 la sută în 2010, 40 la sută în 2011, 44 la sută în 2012, 47 la sută în 2013, urmând să ajungă în 2014 la 50 la sută, a adăugat Hossu.
"În acord există un tabel care arată o prognoză a salariului mediu brut pe ţară, o medie lunară a anului respectiv şi, de asemenea, un tabel care arată prognoza salariului minim brut pe ţară, tot o medie lunară a anului respectiv. În luna iunie a fiecărui an se va calcula salariul mediu lunar pe primele patru luni, iar dacă acesta va depăşi prognoza din tabel cu mai mult de cinci la sută, şi sigur o va depăşi, se va face o corelaţie cu raportul dintre cele două salarii prevăzut pentru anul următor", a explicat liderul Cartel Alfa.
Potrivit acestuia, salariul minim la 1 ianuarie va fi calculat pe baza prognozei din toamnă a salariului mediu.
Salariul minim brut ar putea fi majorat şi de la 1 iulie 2009, în cazul în care câştigul mediu brut va depăşi anul viitor nivelul estimat cu cel puţin 5%, astfel încât să fie menţinut raportul dintre salariul minim şi cel mediu, a declarat ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
Sindicaliştii, mulţumiţi de semnarea acordului
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, la finalul întâlnirii de la Guvern, că este mulţumit de semnarea acordului.
"Pentru prima oară reuşim să ajungem la o soluţie în trei, în ciuda fragilităţii Guvernului, şi aici mă refer la lungimea mandatului actualului Executiv. Faptul că am ajuns la o înţelegere cu partea patronală ca, pe un orizont mediu de timp, să creştem accelerat salariul minim denotă că am înţeles că trebuie să schimbăm ceva pe piaţa muncii din România, că este cazul să renunţăm la nişte mecanisme de redistribuire a creşterii economice care nu au nici o legătură cu realitatea", a spus Costin.
Liderul confederaţiei Meridian, Ion Popescu, a apreciat că salariul minim prevăzut în acord nu răspunde nevoilor coşului minim. "Politica nivelului de trai din România este încălcată, sperăm la mai bine", a spus Popescu.
Reprezentanţii patronatelor consideră că acest acord reprezintă un pas înainte şi speră să existe puterea să fie aplicat în mod creativ privind evoluţia economică.