Ritmul de dezvoltare a economiei zonei euro încetineşte periculos de mult, sub impactul preţului ridicat al petrolului şi al aprecierii monedei unice, iar riscul stagnării sau chiar al recesiunii se adaugă celui legat de accelerarea inflaţiei, transmite AFP.
O serie de indicatori care măsoară starea economiei europene, publicaţi ieri, indică tendinţa negativă a acesteia.
Indicele compozit PMI, care măsoară încrederea la nivelul industriei prelucrătoare şi serviciilor, a ajuns în iulie la cel mai redus nivel atins din noiembrie 2001 şi semnalează contractarea activităţilor în aceste sectoare.
În plus, încrederea şefilor de companii din principalele economii din zona euro, Germania, Franţa şi Spania şi Italia, este scăzută.
În Germania, indicele privind climatul de afaceri, calculat de institutul Ifo, este la cel mai redus nivel din ultimii trei ani.
Încetinire economică bruscă
Tendinţa este similară în Franţa, unde încrederea la nivelul industriei a scăzut în iulie pentru a şasea lună consecutiv, precum şi în Italia.
În Spania, guvernul a revizuit, ieri, în scădere semnificativă previziunile de creştere economică la 1,6% pentru acest an şi 1% în 2009, în timp ce rata şomajului este în creştere puternică.
"Încetinirea economică este mai bruscă şi mai rapidă decât ne-am aşteptat", a spus ministrul spaniol al Economiei, Petro Solbes.
În această situaţie, îngrijorarea consumatorilor este în creştere, alimentată de scumpirea energiei, precum şi a produselor alimentare.
"Zona euro este în pragul recesiunii (termen care indică două trimestre consecutive de scădere economică, n.r.", a declarat Stephane Deo, analist la UBS.
Dacă riscul recesiunii se va materializa, ar reprezenta o premieră pentru zona euro, înfiinţată în 1999.
Deo anticipează în cel mai bun caz un avans de 0,1% al Produsului Intern Brut în trimestrul al doilea şi al treilea, comparativ cu 0,8% în primele trei luni ale anului.
El a avertizat însă că este posibilă o scădere a PIB în aceste două trimestre.
Opinia sa este susţinută şi de Ben May, analist la Capital Economics.
Recesiunea pare deja instalată în sectorul industrial, unde comenzile sunt în scădere, iar tendinţa nu pare să se inverseze, excepţie făcând situaţia în care reducerea preţului petrolului, observată recent, va continua, a spus May.
Holger Schmieding, analist la Bank of America, nu a vorbit despre recesiune, dar consideră că indicatorii publicaţi ieri arată că "avansul economic european este pe cale se oprească".
Revizuirea estimărilor de creştere economică
Comisia Europeană a revizuit deja estimarea privind creşterea economică din zona euro la 1,7%, pentru 2008, de la 2,6% în 2007, şi ar putea fi nevoită să ia din nou o astfel de măsură.
Combinaţia dintre inflaţia ridicată, de 4% în iunie, şi care ar putea atinge 4,3% în iulie, cu ritmul lent de dezvoltare amplifică situaţia dificilă în care se află Banca Centrală Europeană.
Banca a majorat dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 4,25%, pentru a ţine sub control creşterea preţurilor, dar măsura a fost criticată de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE până la sfârşitul anului.