Sindicatele nu vor semna, astăzi, acordul privind salariul minim dacă Guvernul ţine cont de propunerile patronatelor, care nu acceptă modificările aduse de reprezentanţii salariaţilor privind o majorare a salariului minim de două ori pe an.
Sindicaliştii ameninţă că vor relua protestele dacă, la întâlnirea de astăzi, Guvernul nu va accepta propunerile aduse de ei la acordul privind salariul minim, având semnale din partea patronatelor că nu acceptă unele modificări ale textului.
"Noi, în prezent, nu avem un text final, am transmis punctele noastre de vedere, şi noi şi patronatele, şi trebuie să vedem forma finală. Guvernul trebuie să vină cu o contrapropunere, sunt şi modificări ce pun probleme, unii reprezentanţi ai patronatelor nu vor să le accepte", a declarat, ieri, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Hossu şi vicepreşedintele BNS, Ovidiu Jurca, au precizat, ieri, că dacă Guvernul nu va accepta propunerile sindicatelor, vor fi nevoiţi să reia protestele suspendate.
Jurca a adăugat că BNS a cerut, pe lângă solicitările comune cu confederaţiile Cartel Alfa, CSDR, Meridian, ca în textul acordului să se precizeze o noţiune cât mai clară a ceea ce reprezintă salariul minim şi care este menirea lui.
Patru din cele cinci confederaţii sindicale - Cartel Alfa, BNS, CSDR, Meridian - au decis să semneze acordul cu Guvernul privind salariul minim, dar au unele precizări la text, care nu modifică partea de conţinut, ci doar "responsabilizează actorii" care se angajează să respecte acest protocol.
"Completările noastre nu modifică partea de conţinut a textului, ci doar responsabilizează toţi actorii care se angajează să respecte protocolul. Astfel, noi vrem ca Guvernul să se angajeze să emită două hotărâri anuale cu privire la majorarea salariului minim, una pe bază de prognoză, la 1 ianuarie şi alta pe bază de realizări, la 1 iulie, astfel ca în 2014 raportul dintre salariul minim şi cel mediu să ajungă de la sub 30 la sută, cât este în prezent, la 50 la sută", preciza Hossu.
CNSLR – Frăţia decide astăzi dacă este de acord cu propunerea Guvernului, însă liderul confederaţiei, Marius Petcu, a declarat, ieri, că propunerile patronatelor "întorc negocierile la punctul iniţial".
"Ne întoarcem la negocierile de bază, ne aşteptăm s-o luăm de la zero, pentru că propunerile patronatelor modifică fondul textului iniţial şi nu mai putem accepta în aceste condiţii", a precizat Petcu.