Euro este în prezent supraevaluat, în timp ce declinul dolarului a dus moneda americană aproape de un nivelul de echilibru pe termen mediu, a declarat John Lipsky, director general adjunct al Fondului Monetar Internaţional (FMI), citat de Reuters.
Săptămâna trecută, euro a depăşit 1,6 dolari pe unitate, sporind presiunile asupra exportatorilor europeni care reclamă că aprecierea puternică a monedei unice le afectează afacerile.
"În opinia noastră, euro este supraevaluat, raportat la factorii fundamentali pe termen mediu, în timp ce monedele a numeroase state cu excedente de cont curent, inclusiv China, sunt puternic subevaluate, în pofida unor mici aprecieri în termeni reali", a spus Lipsky.
El a adăugat că în urma deprecierii dolarului, care a avut loc după anul 2002, moneda americană se aproprie de nivelul de echilibru pe termen mediu.
Lipsky a arătat că declinul cotaţiei dolarului contribuie la reducerea deficitului de cont curent al Statelor Unite, dar efectul pozitiv ar putea fi limitat de preţul record al energiei, care alimentează surplusurile statelor exportatoare de petrol.
În consecinţă, ar putea apărea noi dezechilibre, iar riscurile s-ar putea amplifica.
Dolarul îşi menţine însă rolul dominant, atât în tranzacţiile internaţionale cât şi ca monedă folosită la constituirea rezervelor valutare.
"Nu există nicio îndoială că dolarul îşi va păstra rolul central, chiar dacă, treptat, va împărţi într-o mai mare măsură această poziţie cu alte monede", a mai spus Lipsky.
El a avertizat că unele state emergente riscă să majoreze prea mult dobânzile de politică monetară, pentru a ţine sub control inflaţia, fiind necesare şi alte măsuri, precum aplicarea unor politici bugetare restrictive şi un curs valutar flexibil.
La ora 16:00 GMT, dolarul era cotat la 1,5809 unităţi pentru un euro, după un minim al zilei de 1,5944 unităţi pentru un euro.