Comisia Europeană (CE) a adoptat o reglementare care prevede aprobarea automată a unor ajutoare de stat precum cele destinate creării de locuri de muncă şi stimulării creşterii economice, astfel încât statele membre vor putea aloca aceste fonduri fără să informeze Comisia.
Reglementarea se referă la ajutoarele destinate întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), cercetării şi inovaţiei, dezvoltării regionale, specializării, creării locurilor de muncă şi investiţiilor în reducerea poluării şi protecţiei mediului.
Prevederea încurajează statele membre să se concentreze pe alocarea resurselor de stat pentru crearea de locuri de muncă şi îmbunătăţirea competitivităţii şi reduce totodată birocraţia, în sprijinul autorităţilor publice, a beneficiarilor şi a Comisiei.
Măsura consolidează şi armonizează într-un text unic prevederile existente în cinci reglementări separate şi extinde categoriile de ajutoare de stat.
Reglementarea va intra în vigoare în termen de 20 de zile lucrătoare după publicarea în Jurnalul Oficial.
Facilităţi
"Aceste noi reguli stabilesc un cadru clar care permite statelor membre să acorde ajutoare menite să promoveze crearea de locuri de muncă, stimularea competitivităţii şi îmbunătăţirea condiţiilor de mediu, fără să fie necesară implicarea Comisiei, care îşi respectă astfel angajamentele de a facilita alocarea subvenţiilor", a declarat comisarul pentru Concurenţă, Neelie Kroes.
Prevederea constituie totodată o contribuţie importantă şi imediată la legislaţia privind micile afaceri (Small Business Act) adoptată în luna iunie a acestui an, întrucât va permite statelor membre sprijinirea IMM-urilor în diferite etape de dezvoltare a acestora. Astfel, toate cele 26 de categorii de ajutoare incluse în reglementare pot fi acordate IMM-urilor.
Noua reglementare
Reglementarea include o serie de instrumente de subvenţionare deja existente, adoptate de Comisie după 2001, respectiv ajutoarele pentru IMM-uri, pentru locuri de muncă, specializare şi ajutoare regionale. În plus, prevederea include alte cinci categorii care nu erau exceptate anterior, şi anume ajutoarele pentru mediu, inovaţie, cercetare şi dezvoltare pentru companiile mari, ajutoarele pentru investiţii de capital considerate riscante şi cele pentru firme noi înfiinţate de femei.
Subvenţiile care nu sunt menţionate în noua reglementare nu sunt considerate ilegale, dar trebuie analizate în continuare de Comisia Europeană.