Tensiunile de pe pieţele financiare externe au determinat o depreciere bruscă a leului, iar România este în continuare vulnerabilă la criza de pe pieţele internaţionale, una dintre probleme fiind inflaţia, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Majorările preţurilor la alimente şi energie au condus, deja, la accelerarea inflaţiei peste prognoza Băncii Naţionale a României (BNR), se arată într-un comunicat al instituţiei financiare internaţionale.
Rata anuală a inflaţiei s-a dublat de la 3,8% în luna mai 2007 la 8,5% în perioada similară a acestui an, susţinută şi de creşterea cererii de pe piaţa locală. BNR a fixat o ţintă de inflaţie pentru 2008 de 3,8%, cu un interval de variaţie de un punct procentual.
"Leul s-a depreciat brusc în urma turbulenţelor de pe pieţele financiare, care au început în august 2007, dar cursul valutar s-a stabilizat din luna februarie 2008", se spune în comunicatul FMI.
Provocare pentru autorităţi.
Reprezentanţii FMI apreciază că principala provocare pentru autorităţile române va fi, în perioada următoare, înăsprirea politicilor şi intensificarea reformelor structurale, pentru sprijinirea convergenţei la nivelul UE, ţinând cont şi de intenţia României privind adoptarea euro în 2014.
"Acest lucru va necesita o mai bună echilibrare între politicile fiscale şi cele monetare, pentru a contracara dezechilibrele macroeconomice cauzate de sectorul privat", menţionează oficialii instituţiei internaţionale.
Oficialii FMI au îndemnat autorităţile de la Bucureşti să întărească instituţiile fiscale şi să promoveze o politică fiscală mai orientată către obiective pe termen mediu, ceea ce ar majora eficienţa cheltuielilor publice şi ar spori capacitatea de absorbţie a fondurilor UE.
Aprecieri.
Referitor la politica monetară, reprezentanţii instituţiei salută angajamentul BNR pentru stabilitatea preţurilor în contextul unui mediu economic dificil şi subliniează necesitatea stabilizării aşteptărilor inflaţioniste.
BNR a majorat deja rata de politică monetară de mai multe ori, de la 7% în luna octombrie 2007 la 10% în luna iunie, ca reacţie la accelerarea inflaţiei cu mult peste ţinta fixată.
De asemenea, reprezentanţii FMI au apreciat ritmul de creştere economică susţinut înregistrat în 2007 şi 2008 de România, în contextul declinului şomajului şi menţinerii competitivităţii externe, aşa cum s-a observat din majorarea exporturilor şi din creşterea cotei de pe pieţele de export.
"Aceste evoluţii pozitive au contribuit la un avans impresionant al venitului pe locuitor", consideră oficialii instituţiei internaţionale.
PIB-ul României a crescut cu 6% anul trecut, în contextul în care efectele negative ale secetei asupra agriculturii au fost compensate de un avans de 7,4% al producţiei nonagricole.
Importanţa disciplinei.
Instituţia a subliniat, totodată, importanţa disciplinei sectorului public şi rezistenţa în fata presiunilor de majorare a cheltuielilor sociale şi reducerea taxelor.
În continuare, autorităţile române trebuie să susţină reformele structurale privind majorarea eficienţei în domeniul energetic, dezvoltarea infrastructurii publice, continuarea liberalizării pieţelor muncii şi întăririi sistemului judiciar, conform sursei citate.
FMI remarcă, de asemenea, că aderarea la UE a impulsionat cererea de pe piaţa internă şi creditarea, dar şi că politica României de rate de schimb flexibile a acţionat ca un mecanism de auto corectare în contextul dezechilibrelor actuale.