Reprezentanţii retailerilor şi producătorilor se vor întâlni, joi, la Ministerul Agriculturii, pentru o nouă rundă de discuţii pe marginea Ghidului de Bune Practici din domeniu, în urma căreia cele două părţi ar putea cădea de acord asupra formei finale a documentului.
Data stabilită iniţial pentru această întâlnire era marţi, 24 iunie, dar discuţiile au fost amânate cu două zile.
În urma întâlnirii de joi, retailerii şi producătorii ar putea ajunge la un acord privind forma finală a ghidului, având în vedere că s-au angajat să semneze documentul până la 30 iunie, iar în discuţie a mai rămas în principal un singur punct, definirea preţului de achiziţie.
Producătorii spun că acesta este cel mai important punct al negocierii, care ar trebui reglementat şi prin legislaţie.
Definirea preţului de achiziţie înseamnă că un produs va avea un preţ unic de listă (format din costul de producţie şi marja de profit a firmei producătoare), dar va ajunge la preţuri diferenţiate în lanţurile de supermarketuri, în funcţie de taxele impuse de acestea.
De exemplu, dacă un produs are un preţ de listă de 10 de lei, acesta va ajunge la 12 lei într-un supermarket care impune taxe de 20%, dar la 11 lei într-un supermarket care impune taxe mai mici. Astfel, retailerii ar intra în competiţie şi ar fi interesaţi să scadă costurile şi implicit taxele, pentru a avea preţul cel mai bun.