Miniştrii Agriculturii din statele UE au aprobat, ieri, o lege în legătură cu întărirea restricţiilor în cazul utilizării pesticidelor, România şi alte trei state abţinându-se de la vot, transmite Reuters.
România, Marea Britanie, Ungaria şi Irlanda nu au votat pe motiv că textul este prea restrictiv şi se concentrează prea mult asupra pericolului reprezentat de pesticide şi nu a riscului de ansamblu.
Noua lege înlocuieşte un act emis în 1991 şi interzice substanţele cancerigene, care cauzează disfuncţionalităţi ale sistemului endocrin sau sunt toxice pentru reproducere, şi va fi prezentată Parlamentului European în toamnă.
Celelalte 23 de state au votat în favoarea legii, după ce săptămâna trecută ambasadorii UE au căzut de acord ca excepţiile să fie aplicate în condiţii stricte, pentru ca anumite substanţe să fie autorizate la nivel UE.
Ţările UE vor fi împărţite în trei zone (nord, centru şi sud), în funcţie de climă şi condiţii geografice, aprobările urmând să fie făcute pentru zone şi nu individual pentru fiecare stat, ca în prezent.
Restricţiile pentru pesticidele toxice vor fi întărite, în timp ce pentru cele cu efect mai redus asupra oamenilor şi animalelor aprobările vor fi mai uşor de obţinut.